Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Afecțiuni oftalmologice: astigmatism

Astigmatismul este un defect al refracției asferice, în care ochiul are puteri de refracție diferite în două părți. Astigmatismul poate fi regulat (cel mai frecvent) sau neregulat.

    1. Astigmatism obișnuit - arată mai mult ca o minge de fotbal (meridianul are o curbură uniformă)
    2. Astigmatism neregulat - legat de traumă, boală sau degenerare, formă ciudată, cicatrice (fără curbură uniformă a meridianului)

Astigmatismul nu este legat doar de cornee, ci poate fi și lenticular sau retinic.

  1. Astigmatism corneean (cel mai frecvent)
  2. Astigmatismul lentilelor oculare
  3. Astigmatism retinian

Astigmatismul este o eroare de refracție, în care ochiul nu poate focaliza lumina uniform pe retină. Corneea alungită permite obiectelor care reflectă lumina să se concentreze în două puncte ale pupilei ochiului, nu doar pe un punct, ceea ce este cauza imaginilor neclare. Această eroare de refracție necesită o altă corecție a ochiului, cum ar fi lentile de contact speciale cu cilindri și arbori.

Astigmatismul funcționează diferit, deși de obicei este însoțit de miopie sau prezbiopie. Prin urmare, lentilele obișnuite sau ochelarii doar cu valori pozitive și negative nu le pot corecta. Lentilele de contact torice sunt utilizate în mod obișnuit pentru pacienții cu astigmatism. Aceste lentile de contact pentru astigmatism au o zonă mai groasă în partea de jos pentru a le împiedica să se rotească în ochi. Acest lucru ajută la orientarea lentilei în mod constant și previzibil pentru o vedere mai bună.

Cele mai comune 3 tipuri de astigmatism

Astigmatism miopic - Miopia afectează unul sau două meridiane principale ale ochiului. Dacă ambele meridiane sunt miopice, gradul de măsurare este diferit.

Astigmatism hipermetropie - Hipermetropia afectează unul sau două meridiane principale ale ochiului. (Dacă ambele sunt hipermetrope, vor fi măsurate în grade diferite).

Astigmatism mixt - Un meridian miop și celălalt hipermetropic

Diagnosticul astigmatismului

Astigmatismul este detectat în timpul examinărilor de rutină folosind aceleași instrumente și tehnici folosite pentru a detecta miopie și hipermetropie.

Oftalmologul dumneavoastră vă poate estima astigmatismul punând o lampă în ochi și introducând manual o serie de lentile între lampă și ochi. Acest test se numește retinoscopie.

Simptome de astigmatism

Simptomele pot varia de la o persoană la alta și este posibil să nu apară deloc. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt vedere încețoșată și vederea ”dublată”. Acestea pot varia în funcție de gradul de astigmatism. Daca este prea mic, nu vei observa probleme de vedere. Dacă astigmatismul este mare, va provoca oboseală oculară, mai ales când citiți și folosiți telefonul, laptopul sau calculatorul de la birou, deoarece ochii trebuie să muncească din greu pentru a se ajusta.

De fapt, majoritatea oamenilor se pot naște cu un anumit grad de astigmatism, acesta fiind de obicei moștenit. Dacă observați simptome de astigmatism, verificați arborele genealogic. Este foarte probabil ca una dintre rudele tale să aibă aceeași problemă. Când astigmatismul este diagnosticat în copilăria timpurie, acesta poate crește sau scădea odată cu vârsta. Astigmatismul poate fi cauzat și de leziuni sau intervenții chirurgicale la ochi.

Cum se tratează astigmatismul?

Există mai multe opțiuni pentru corectarea astigmatismului:

Lentile de contact torice (sau ochelari). Pacienții cu astigmatism folosesc de obicei lentile torice pentru corectarea vederii. Lentilele torice au un unghi de reflexie mai mare într-o anumită direcție.

După ce medicul dumneavoastră efectuează un test de vedere pe ochi, el sau ea va determina care lentilă este cea mai bună pentru forma și gradul dumneavoastră de astigmatism.

Chirurgia refractivă -  Aceasta este o altă modalitate de a corecta astigmatismul. Constă în schimbarea formei corneei ochiului printr-o intervenție chirurgicală refractivă sau cu laser. Pentru a efectua o astfel de intervenție, ochii trebuie să fie sănătoși. Aceasta înseamnă că nu aveți probleme cu retina, răni și cicatrici pe cornee sau alte boli oculare.

Tehnici de corecție

1. Tehnologia PRK / LASEK - sunt două metode similare de utilizare a laserelor excimer pentru a corecta puterea de refracție. Tehnologia se bazează pe proprietățile naturale de regenerare ale epiteliului corneei (primul strat al corneei), inclusiv îndepărtarea parțială a acestui strat. Ulterior, corneea este remodelată cu ajutorul unui laser, astfel încât să se poată obține corectarea dioptriei. La sfarsitul operatiei se va purta o lentila de contact terapeutica. În cele mai multe cazuri, lentila de contact va rezista până la o săptămână după operație. Diferența dintre cele două tehnici este că în LASEK, epiteliul îndepărtat este repoziționat după tratamentul cu laser și este înlocuit treptat cu epiteliu nou. Tehnologia PRK poate corecta astigmatismul miopic de -2 dioptrii, respectiv corecta miopia de -5 dioptrii și astigmatismul miopic.

2. Tehnologia FemtoLASIK - este o metodă modernă de corectare a puterii de refracție, care necesită utilizarea a două tipuri de lasere: Femto și Excimer. Operația de micșorare a dioptriilor se realizează printr-un tratament rapid, personalizat, silențios, inodor și independent de mediu cu o precizie mai mică de un micron, respectând curbura corneei. Cu ajutorul unui laser de femtosecundă, primul pas este aplicarea unui laser excimer pentru a face ca clapa corneeană să subțieze corneea după un model personalizat corespunzător dioptriei care trebuie corectată. În cele din urmă, clapa corneeană este repoziționată. Tehnologia FemtoLASIK poate corecta astigmatismul miopic de -5 dioptrii, miopia de -7 dioptrii și astigmatismul miopic, +4 dioptrii astigmatism hipermetropic stâng și drept, +4 dioptrii astigmatism hipermetropic.

3. Tehnologia ReLEx SMILE - aceasta este o nouă chirurgie refractivă minim invazivă, a treia generație de chirurgie refractivă cu laser. Cea mai mare inovație este că procedura nu necesită lambouri cutanate (cum ar fi toate tehnicile LASIK) și nu necesită îndepărtarea epiteliului corneean (cum ar fi PRK și LASEK). Într-un singur pas, laserul femtosecundă poate crea o lentilă de refracție și un tunel pentru extragerea lentilei, fără ablație și valve. Tehnologia ReLEx SMILE poate corecta astigmatismul miopic de -5 dioptrii și o combinație de miopie și astigmatism miopic până la -15 dioptrii. Unele dintre avantajele acestei intervenții chirurgicale sunt: ​​lipsa lamboului corneean și conservarea epiteliului corneei, afectarea minimă a structurii de rezistență a corneei, lipsa durerii postoperatorii, incidența scăzută a ochiului uscat și revenirea la activitățile zilnice în 72 de ore.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular