Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Beneficiile fierului pentru organism

Fierul este unul dintre mineralele cele mai vitale pentru sanatatea umana. In timp ce toate celulele umane contin fier, acesta se gaseste mai ales in celulele rosii din sange. Acest mineral joaca de asemenea, un rol vital in functia sistemului imunitar, dar este foarte eficient si pentru tratarea anemiei, cresterea hemoglobinei si are multe alte roluri.

De cele mai multe ori, daca exista mai mult fier in corp decat este necesar, corpul il va salva pentru o utilizare viitoare.

Majoritatea oamenilor primesc tot fierul de care au nevoie din dietele lor, insa anumite boli pot face necesara utilizarea suplimentelor de fier. Un supliment de fier poate fi recomandat de catre medic ca parte a unui tratament medical sau poate fi achizitionat din farmacii fara prescriptie.

Beneficii majore ale fierului pentru sanatate

Trateaza anemia

Fierul este util pentru tratarea anemiei, una dintre cele mai frecvente deficiente nutritionale din lume. Anemia rezulta atunci cand hemoglobina este sub limite normale. Simptomele anemiei includ oboseala, ameteli, dificultati de respiratie, ritm cardiac rapid si un sentiment general de boala si slabiciune.

Creste hemoglobina

Functia principala a fierului este formarea hemoglobinei, o proteina a celulelor rosii din sange al carei scop principal este transportul oxigenului in sange. Hemoglobina suplimentara este importanta, datorita faptului ca oamenii pierd sange in multe feluri, in mod special din cauza leziunilor. Femeile pierd sange in fiecare luna in timpul ciclurilor menstruale, acesta fiind unul dintre motivele pentru care acestea ar putea fi mai susceptibile de a suferi de anemie.

Reduce oboseala

Fierul poate ajuta la gestionarea oboselii inexplicabile, care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Chiar si la cineva care nu este anemic, scaderea nivelului de fier poate reduce nivelurile de energie. Acest lucru este deosebit de frecvent la femei in timpul anilor de reproducere.

Oboseala din cauza deficitului de fier implica mai mult decat un nivel normal de somnolenta. Provoaca oboseala care interfereaza cu rutina zilnica a unei persoane, iar activitatile se pot simti obositoare si mai putin placute.

Persoanele cu fier scazut au o stare de oboseala care dureaza cateva saptamani sau mai mult. Alimentele si suplimentele bogate in fier pot ajuta la cresterea nivelului de fier si la eliminarea sentimentelor de oboseala si epuizare. Gatitul in vase de fonta poate contribui si la cresterea aportului alimentar.

Imbunatateste rezistenta musculara

Metabolismul muscular si scaderea fierului sunt strans legate. Nivelurile adecvate de fier ofera oxigenul necesar contractiei si rezistentei musculare. Slabiciunea musculara este una dintre cele mai comune semne de anemie.

Fierul scazut incurajeaza de asemenea, oboseala muschilor. Lipsa fierului va lasa tesuturile musculare inflamate, provocand durere. Hemoglobina bogata in fier ajuta la reducerea durerii deoarece repara tesuturile afectate.

Sporeste imunitatea

Fierul joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar. Acesta formeaza hemoglobina care furnizeaza oxigen celulelor, tesuturilor si organelor deteriorate si este necesara pentru capacitatea organismului de a combate bolile si infectiile. Prin urmare, nivelul scazut de fier poate afecta functia imuna si procesul de vindecare.

Imbunatateste concentrarea            

Cercetarile arata ca nivelurile cognitive scad odata cu deficienta de fier. Cand nivelurile de fier din sange scad, concentrarea si atentia sunt afectate aproape imediat. Restabilirea nivelului de fier la un nivel normal poate imbunatati concentrarea si creste performanta cognitiva.

Reduce vanataile

Persoanele care se invinetesc usor pot suferi de o deficienta efectiva a fierului. Acest lucru se datoreaza faptului ca hemoglobina afecteaza productia si functia trombocitelor care controleaza coagularea sangelui. Invinetirea frecventa este un indiciu ca coagularea interna nu functioneaza asa cum ar trebui. Daca scaderea fierului este cauza vanatailor usoare si frecvente, atunci suplimentarea cu fier va poate ajuta.

Sarcina sanatoasa

Volumul de sange si productia de celule rosii din sange cresc dramatic in timpul sarcinii pentru a furniza fatului in crestere oxigen si substante nutritive. Ca urmare, creste si cererea de fier. In timp ce organismul maximizeaza, de obicei, absorbtia fierului in timpul sarcinii, aportul insuficient de fier sau alti factori care afecteaza modul in care fierul este absorbit pot duce la deficit de fier.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular