Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Boli cu transmitere sexuală – ce știm despre ele?

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt cauzate de o serie de agenți patogeni, cum ar fi bacterii, viruși,  ciuperci sau paraziți. Acestea se transmit prin contact sexual neprotejat, fie el oral, anal sau vaginal, prin sânge sau de la mamă la făt.

            Majoritatea BTS-urilor nu prezintă simptomatologie încă de la început, ceea ce duce la un risc mult mai mare de răspândire. Organizația Mondială a Sănătății precizează că se înregistrează zilnic, în toată lumea, peste 1 milion de cazuri noi de infecții cu transmitere sexuală. Principalele persoane afectate sunt tinerii și adolescenții care nu beneficiază de o educație sexuală corespunzătoare și nu cunosc normele de contracepție, grupa de vârstă în cauză fiind 15-24 ani.

            Tipuri de boli cu transmitere sexuală

            Există mai multe tipuri de BTS, în funcție de agentul patogen care cauzează boala.

 1. BTS cauzate de bacterii:
  1. Gonoreea;
  2. Sifilis;
  3. Chlamydia.

 

 1. BTS cauzate de paraziți:
  1. Tricomonaza;
  2. Pthirius pubis (pediculoza pubiană);
  3. Scabia.

 

 1. BTS cauzate de virusuri:
  1. Herpes genital (HSV);
  2. Human Papillomavirus (HPV);
  3. SIDA (virus HIV);
  4. Hepatita B;
  5. Hepatita C.

 

BTS-urile menționate mai sus sunt doar câteva din bolile actuale, în prezent existând peste 20 de astfel de boli.

Principalele boli cu transmitere sexuală care afectează atât femeile cât și bărbații sunt Chlamydia, Gonoreea, Sifilis, Tricomonaza, HSV și HPV.

 

 

Simptome

            Având în vedere că simptomatologia nu este prezentă încă de la început sau în unele cazuri nu este prezentă deloc, recomandăm un control anual de rutină, atât femeilor, cât și barbaților. De asemenea, în cazul în care apar oricare dintre simptomele enumerate mai jos, recomandăm un control la medicul ginecolog/ urolog.  

            Bolile cu transmitere sexuală netratate pot avea repercursiuni grave asupra sistemului reproducător, unele ducând chiar la infertilitate.

            Simptome care pot apărea în urma infectării:

 • Secreții vaginale/ uretrale (urât mirositoare, aspect și culoare neobișnuite);
 • Prurit/ mâncărime în zona genitală;
 • Iritații în zona genitală;
 • Disconfort (durere sau usturime) în timpul urinării;
 • Disconfort în zona genitală;
 • Dureri la nivelul abdomenului inferior;
 • Dureri în timpul actului sexual.

Este important ca fiecare persoană să aibă o igienă impecabilă în zona genitală și să prevină pe cât de mult posibil orice infecție cu transmitere sexuală.

În cazul în care apar simptome, este foarte important să contactați un medic și să fiți testați pentru bolile cu transmitere sexuală, în funcție de istoricul sexual și de simptomatologia existentă.

 

Prevenție

Când discutăm despre sănătate, prevenția este cea mai importantă regulă. Este de datoria noastră să ne protejăm și să evităm pe cât de mult posibil contactele sexuale neprotejate, mai ales cu parteneri necunoscuți.

Cea mai cunoscută metodă de prevenire a răspândirii bolilor cu transmitere sexuală este folosirea prezervativului în timpul actului sexual, fie că este vorba despre sexul oral, anal sau vaginal. De asemenea, contactul sexual cu un număr cât mai mic de parteneri și relația sexuală monogamă de cuplu poate preveni răspândirea BTS-urilor.

O altă metodă de prevenție este reprezentată de vaccin. Este recomandat să se efectueze vaccinarea înainte de începerea vieții sexuale. Există vaccinuri disponibile doar pentru HPV (human papillomavirus), hepatita A și hepatita B.

Bolile cu transmitere sexuală care se răspândesc prin intrarea în contact cu o probă de sânge infectată solicită o atenție sporită. Spre exemplu, virusul HIV se răspândește prin sânge și poate fi contactat și printr-o seringă sau printr-un ac care a atins o probă de sânge infectat.  Persoanele care folosesc droguri injectabile sunt mai predispuse la contactarea acestui virus.

 

Tratament

            Unele infecții cu transmitere sexuală se tratează mai ușor și pot fi vindecate complet, pe când pentru altele există doar tratament care să amelioreze simptomele, fără a putea fi vindecate.

            Schema de tratament este in general bazată pe antibiotice sau antivirale, în cazul anumitor infecții. Trebuie urmate întocmai tratamentele recomandate de medicul ginecolog/urolog și este recomandată retestarea după finalizarea tratamentului. De asemenea, actul sexual de orice fel este interzis pe toată perioada tratamentului.

            Este foarte important ca partenerii sexuali din ultima perioadă menționată de medic să fie anunțați și testați pentru a putea fi tratați în cazul în care au contactat infecția.

 

            Dacă considerați că prezentați simptome specifice, recomandăm programarea la un medic specialist și puteți accesa medicU prin intermediul SanoPass pentru a vedea ce reprezintă simptomele dumneavoastră.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular