Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Când ai nevoie de imagistică avansată

Controalele de rutină fac parte dintr-un stil de viață sănătos, iar asta presupune să ne deplasăm regulat la medic pentru a depista în timp util orice posibilă afecțiune am avea. Etapele de diagnosticare a unei boli pot să difere și pot să să fie numeroase, însă este important să tratezi acest proces cu răbdare și să respecți întocmai sfaturile medicului. În termeni simpli, imagistica medicală presupune obținerea unei imagini în urma expunerii la un aparat, în așa fel încât organismul tău să devină vizibil pentru medic.

Imagistica avansată este o ramură în continuă evoluție a medicinei, o ramură care permite diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni folosind tehnici minim invazive. Dacă medicul la care te prezinți găsește o patologie în organism, însă nu poate să își dea seama cu ochiul liber despre ce este vorba mai exac,t investigațiile imagistice pot să ofere detalii suplimentare care ajută medicul în diagnosticarea și tratarea bolii.

 

Ai nevoie de imagistică avansată pentru a diagnostica boli ascunse ochiului liber

 

Imagistica avansată a evoluat odată cu tehnologia datorită aparaturilor de ultimă generație, iar medicii care se specializează în acest domeniu au reușit să vindece cazuri de boli gravă. Tipurile de investigație imagistică se clasifică în funcție de tipul de radiație folosit. Cu siguranță ai auzit de radiografie, ecografie, rezonanță magnetică nucleară sau tomografie computerizată. Toate acestea sunt ramuri ale imagisticii medicale avansate și de foarte multe ori ai avut nevoie de o programare la medicul radiolog pentru a te supune la aceste proceduri.

 

Când ai nevoie de radiografie?

 

Utilizând o doză relativ mică de raze X care străbat organismul pentru a genera imagini clare ale anumitor zone, radiografia nu este lipsită în totalitate de riscuri, însă în unele cazuri nu se poate evita această procedură. Medicul poate să recomande radiografia în situațiile în care e nevoie de investigații amănunțite a dinților, plămânilor, a oaselor, a sânilor sau a sinusurilor.

 

Ce este ecografia și când trebuie să te expui la această procedură?

 

O metodă utilizată mai ales în cazul femeilor însărcinate, ecografia contribuie la examinarea amănunțită a organelor interne, a vaselor de sânge sau a țesuturilor. Odată cu ecografia, medicul obține imagini în timp real din interiorul organismului și poate diagnostica rapid eventuale anomalii. În timpul controalelor ginecologice ecografia este folosită de foarte multe ori.

 

Ce este tehnica RMN?

 

RMN-ul este o procedură medicală de care ai auzit cu siguranță, însă trebuie să știi că aceasta nu poate să fie recomandată pacienților care au implementate dispozitive metalice în corp, de exemplu proteze. Rezonanța magnetică nucleară, așa cum este numele complet a acestei proceduri, generează imagini detaliate ale organelor, țesuturilor, oaselor și cartilajelor. Dacă medicul are nevoie să examineze creierul, sânii, ligamentele sau vasele de sânge, RMN-ul este absolut necesar.

 

Când ai nevoie de tomografie computerizată?

 

Tomografia computerizată sau CT-ul utilizează o doză ceva mai mare de raze X decât radiografia, procedură despre care am vorbit anterior, dar tocmai de aceea imaginile furnizate prin intermediul acestei investigații sunt mult mai detaliate. În urma CT-ului, medicul obține informații legate de oase, mușchi, țesuturi, vase de sânge sau organe. Chiar dacă este o variantă mai ieftină a RMN-ului, CT-ul te supune la radiații ionizante.

 

Examenele radiologice și imagistica medicală avansată nu pot să fie puse în aplicare de către medic până când nu a fost efectuat un examen fizic și până când nu se face anamneza pacientului. Anamneza presupune faptul că doctorul pune o serie de întrebări pentru a afla antecedentele pacientului cu care are de-a face. Urmează proceduri de examinare fizică, observare, palpare, percuție, iar după ce există un dosar foarte bine documentat procedurile de radiologie și imagistică medicală avansată reprezintă niște investigații suplimentare.

 

Imagistica medicală avansată este o ramură a medicinei care este pusă în aplicare de medici numai în momentul în care se constată faptul că examenul fizic și anamneza nu au furnizat suficiente informații pentru a diagnostica o anumită afecțiune. Este bine cunoscut faptul că numai în urma diagnosticării corecte poate să fie aplicat un tratament care să ducă la un rezultat pozitiv, adică la vindecarea pacientului. Înainte de a lua orice decizie, asigură-te că te prezinți la un medic specialist care îți poate oferi alternative cât mai puțin deranjante din punct de vedere fizic și psihic.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular