Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Cand este necesar sa fie dusi copiii la logoped?

Logopedul este un profesionist care isi desfasoara activitatea in domeniul prevenirii si reabilitarii persoanelor care se confrunta cu deficiente de vorbire si comunicare. Un logoped poate fi de ajutor atat pentru copii, cat si pentru adultii tineri si pentru persoanele in varsta.

Un logoped nu trateaza simptomele si efectele, ci cauzele. Din acest motiv, examenele de specialitate sunt necesare in anumite situatii pentru a putea clarifica etiologia logopatiei si includerea informatiilor obtinute in ansamblul informatiilor colectate.

Parintii trebuie sa stie ca in cazul in care copiii lor nu vorbesc deloc pana la varsta de 2 anisori sau daca au un vocabular foarte sarac in comparatie cu alti copii de varsta similara, trebuie sa contacteze logopedul. Un consult logopedic si mai multe investigatii sunt necesare pentru inceput.

Pana in jurul varstei de 3 – 4 ani, parintii nu trebuie sa aiba foarte multe pretentii de la copii, chiar daca acestia nu emit corect unele sunete. Este posibil ca in unele situatii acestia sa se autocorecteze, mai ales in cazul in care se afla in preajma unor adulti sau a unor copii care vorbesc corect.

Atunci cand insa parintii constata ca micutii lor omit, deformeaza sau inverseaza unul sau mai multe sunete, sau in momentul in care constata ca micutii pronunta corect sunete izolate dar gresite intr-o silaba sau intr-un cuvant, cand micutii nu au un limbaj inteligibil, ar trebui sa-i duca pe acestia la logoped.

Ce se intampla la sedintele de logopedie?

Pentru parintii care sunt pusi pentru prima data in fata unei astfel de situatii, mentionam faptul ca logopedul este necesar sa empatizeze cu fiecare copil, si trebuie sa il securizeze afectiv si sa ii redea increderea in propriile forte.

O terapie logopedica trebuie sa fie desfasurata in baza unui traseu prestabilit care cuprinde formarea capacitatii respiratorii, antrenamentul organelor fonoarticulatoare, dezvoltarea auzului donomatic, impostarea sunetelor, fixarea consolidarea si optimizarea sunetelor.

Cat timp dureaza terapia logopedica?

Cel mai probabil exista si parinti care se intreaba cat timp dureaza o astfel de terapie, pentru ca sunt foarte ingrijorati. Ei bine, in functie de natura problemei, terapia logopedica poate dura de la cateva saptamani si pana la cativa ani. Logopedul va realiza o estimare in ceea ce priveste durata terapiei in urma unei evaluari.

Riscuri posibile daca parintii nu isi duc copiii la logoped

Daca parintii constata faptul ca micutii lor au probleme si cu toate acestea nu ii duc la logoped, sunt foarte mari sansele ca ai lor copii sa ajunga la varsta scolarizarii si sa nu poata pronunta corect sunetele.

 

Care este rolul parintelui?

Este foarte important ca parintele sa isi incurajeze copilul sa exerseze pentru a progresa. Este important sa stie sa ii prezinte exercitiile sub forma unui joc, dupa cum este instruit de altfel de catre specialist.

La finalul fiecarei sedinte de terapie, logopedul ii va explica parintelui ceea ce s-a lucrat, dar si cum trebuie sa abordeze parintele situatia acasa in continuare. Este important sa il incurajeze pe copil chiar si in cazul in care de prima data nu reuseste sa pronunte corect sunetul.

Parintele nu trebuie sa se descurajeze in cazul in care copilului ii ia mai mult timp pentru a progresa, pentru ca in cele din urma va reusi sa pronunte corect sunetele pe care le aude.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular