Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Care sunt beneficiile fluorului pentru organism?

Fluorul este un mineral natural care ajuta la construirea dintilor puternici si la prevenirea cariilor. Tratamentele cu fluor sunt de obicei tratamente profesionale care contin o concentratie ridicata de fluor pe care un dentist o va aplica pe dintii unei persoane pentru a imbunatati sanatatea orala si pentru a reduce riscul aparitiei cariilor. Aceste tratamente pot lua forma unei solutii, gel, spuma sau lac.

Exista, de asemenea, cateva tratamente medicale cu o concentratie ridicata de fluor pe care oamenii le pot folosi acasa, dar numai atunci cand acestea sunt recomandate de catre un medic dentist.

Beneficiile tratamentelor cu fluor

Fluorul are mai multe beneficii pentru dinti:

  • Ajuta organismul sa utilizeze mai bine mineralele, precum calciu si fosfat. Dintii reabsorb aceste minerale pentru a repara smaltul slab;
  • Se uneste in structura dintilor atunci cand dintii se dezvolta pentru a intari smaltul acestora, facandu-i mai putin vulnerabili la bacterii si cavitati;
  • Incetineste sau chiar inverseaza dezvoltarea cariilor prin daunarea bacteriilor care le cauzeaza;
  • Intarzie necesitatea unei lucrari dentare costisitoare;
  • Poate prelungi durata de viata a dintilor de lapte.

Prin prevenirea cariilor si incetinirea cresterii bacteriilor, tratamentul cu fluor poate, de asemenea, preveni bolile gingivale, poate reduce durerea dintilor si poate preveni pierderea dentara prematura.

 Tratamentele cu fluor pot imbunatati sanatatea bucala care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), este un predictor major al sanatatii generale. Sanatatea bucala deficitara poate provoca o serie de alte conditii de sanatate, inclusiv boli cardiovasculare.

Recomandari pentru tratamentele cu fluor

Conform specialistilor, expunerea frecventa la cantitati mici de fluor in fiecare zi este cea mai buna solutie pentru reducerea riscului de aparitie a cariilor dentare pentru toate varstele.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru inseamna sa bea apa de la robinet cu niveluri optime de fluor si sa se spale pe dinti de doua ori pe zi cu pasta de dinti fluorurata. Pentru copiii si adultii care pot prezenta un risc mai mare de aparitie a cariilor, tratamentele cu fluor pot oferi beneficii suplimentare.

 

Tratamentul cu fluor la copii

Cavitatile dentare sunt cele mai frecvente boli cronice ale copilariei, de cinci ori mai frecvente decat astmul.
Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda tratamentul cu fluor pentru toti copiii, imediat ce dintii lor incep sa creasca, pentru a preveni cariile, durerea si viitoarele infectii dentare. Medicii stomatologi trebuie sa repete tratamentul cu fluor la fiecare 3-6 luni, in functie de riscul de aparitie a cariilor la copii.

Tratamentul cu fluor la adulti

Recomandarile de fluor pentru adulti variaza. Diferite studii au investigat o serie de concentratii, doze si frecvente ale tratamentului. Daca o persoana prezinta un risc moderat pana la mare de a dezvolta carii dentare, tratamentul profesional cu fluor poate ajuta. Expertii recomanda ca persoanele cu risc crescut de aparitie a cariilor sa primeasca tratamente profesionale cu fluor de doua ori pe an.

Oamenii ar trebui sa discute cu medicii dentisti despre riscurile si beneficiile tratamentului cu fluor. Este esential sa se ia in considerare toate sursele de fluor, inclusiv pasta de dinti fluorurata si apa de gura.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular