Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Cât de important este cuprul pentru corpul uman?

Cuprul este un mineral esential, necesar pentru supravietuire. Se gaseste in toate tesuturile corpului si joaca un rol in producerea celulelor rosii din sange si mentinerea  celulelor nervoase si a sistemului imunitar. De asemenea, ajuta corpul sa formeze colagen si sa absoarba fierul, si joaca un rol important in producerea energiei.

Majoritatea cantitatii de cupru din corpul uman se gaseste in ficat, creier, inima, rinichi si muschi scheletici. Cantitatile prea mici sau prea mari de cupru pot afecta modul in care functioneaza creierul. Deficientele au fost legate de bolile Menkes, Wilson si Alzheimer. Deficitul este rar, dar poate duce la boli cardiovasculare si la alte probleme de sanatate.

Ce beneficii pentru sanatate ofera cuprul?

Cuprul este un nutrient esential pentru organism. Impreuna cu fierul, permite corpului sa formeze celule rosii din sange, si ajuta  la mentinerea sanatatii oaselor, vaselor de sange, a nervilor si a functiei imune si contribuie la absorbtia fierului. O dieta care contine o cantitate corespunzatoare de cupru poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a osteoporozei.

Sanatatea cardiovasculara

Nivelurile scazute de cupru au fost legate de colesterolul ridicat si de tensiunea arteriala ridicata . Un grup de cercetatori a sugerat ca unii pacienti cu insuficienta cardiaca pot beneficia de suplimente de cupru.

Functie imunitara

O cantitate insuficienta de cupru in organism poate duce la neutropenie. Aceasta este o deficienta de neutrofile (un tip de celule albe din organism), celule care ajuta la combaterea infectiilor. O persoana cu un nivel scazut de neutrofile are mai multe sanse de a suferi de o boala infectioasa.

Osteoporoza

Deficitul sever de cupru este asociat cu o densitate minerala osoasa mai mica si un risc mai mare de osteoporoza. Sunt necesare mai multe cercetari cu privire la modul in care deficienta marginala de cupru poate afecta sanatatea oaselor si modul in care suplimentarea cu cupru ar putea ajuta la prevenirea si gestionarea osteoporozei.

Productia de colagen

Cuprul joaca un rol important in mentinerea colagenului si elastinei, componente structurale majore ale corpului nostru. Oamenii de stiinta au emis ipoteza ca acest mineral poate avea proprietati antioxidante, si ca impreuna cu alti antioxidanti, un aport sanatos de cupru poate ajuta la prevenirea imbatranirii pielii.

Fara suficient cupru, corpul nu poate inlocui tesutul conjunctiv deteriorat sau colagenul care alcatuieste schela pentru os. Acest lucru poate duce la o serie de probleme, inclusiv disfunctii articulare deoarece tesuturile corporale incep sa se descompuna.

Actiune antioxidanta

Cuprul are si o functie antioxidanta si poate ajuta la reducerea productiei de radicali liberi. Acestia pot deteriora celulele si ADN-ul, ducand la cancer si alte boli.

De cat cupru am nevoie?

Doza zilnica recomandata (ADR) este de aproximativ 900 micrograme (mcg) pe zi pentru adolescenti si adulti. Limita superioara pentru persoanele adulte este de 10.000 mcg sau 10 miligrame (mg) pe zi. O cantitate de cupru mai mare este toxica pentru organism.

Deficienta de cupru

In timp ce un deficit de cupru este rar, unele probleme de sanatate si alti factori pot creste riscul. Acestea includ:

  • defecte genetice ale metabolismului cuprului;
  • probleme de absorbtie;
  • un aport prea mare de zinc sau vitamina C;
  • anumite afectiuni, cum ar fi demielinizarea sistemului nervos central (SNC) sau chiar si polineuropatia, mielopatia si inflamatia nervului optic.

Demielinizarea sistemului nervos central este un concept ce implica distrugerea unor celule nervoase si a tecii de mielina care are rol de protectie pentru fibrele nervoase. De asemenea, polineuropatia este o boala care ataca nervii periferici, cunoscuta si sub denumierea de neuropatie perifica, iar mielopatia consta in pierderea treptata a functiei nervoase si este o denumire generica pentru bolile maduvei spinarii sau ale maduvei osoase.

Deoarece cuprul este stocat in ficat, deficientele se dezvolta lent in timp.

Cauzele deficitului la sugari

Deficitul de cupru a fost observat la bebelusii care sunt hraniti cu lapte de vaca in loc de cel praf. Laptele de vaca contine foarte putin cupru in compozitie. Copiii sub 1 an ar trebui sa fie in mod ideal hraniti la san si, daca nu, sa fie hraniti cu preparate fabricate. Laptele de vaca nu are nutrientii necesari pentru un sugar.

Efectele deficientei

Nivelurile scazute de cupru pot duce la anemie, temperatura scazuta a corpului, osteoporoza, fracturi osoase, pierderea pigmentarii pielii si probleme cu tiroida.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular