Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Ce este eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiți

Cei mai predispuși la eritem infecțios sau boala obrajilor pălmuiți - așa cum este această afecțiune denumită în popor - sunt copiii, dar nu sunt excluși nici adulții. În cazul în care persoanele adulte au un sistem imunitar mai problematic, boala se poate manifesta mult mai agresiv decât în cazul celor mici.

 

Simptomele eritemului infecțios

 

            Primele simptome ale eritemului infecțios sunt erupțiile cutanate care apar cu precădere pe mâini, brațe și pe obraji. Chiar dacă această boală este mai întâlnită iarna, primăvara și la începutul verii, ea poate să apară în orice perioadă a anului, indiferent de vârstă. În afară de petele roșii ce se extind pe piele, restul simptomelor sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite. Te vei confrunta cu o stare de oboseală constantă, lipsă de energie, dureri de cap, stări febrile, rinoree, dificultăți în respirație, senzație de greață. În cazul adulților, aceștia pot să resimtă chiar și dureri articulare.

 

            Cum se diagnostichează boala obrajilor pălmuiți?

 

            În momentul în care tu sau copilul treceți printr-o perioadă urâtă și vă simțiți rău este indicat să apelați la sfatul medicului. Din fericire, această boală poate să fie detectată foarte rapid deoarece doctorul va recunoaște erupțiile cutanate ca fiind un semn clar de eritem infecțios. Totuși, sunt situații în care nu apar aceste pete roșii pe piele, iar în acest caz singura soluție pentru a afla un diagnostic o reprezintă analizele de sânge care vor confirma infectarea cu virusul ce provoacă această afecțiune.

 

            Cum se transmite eritemul infecțios?

 

            Virusul care duce la declanșarea bolii se numește Parvovirus B19. Acesta se transmite pe cale aeriană, prin salivă sau secreții respiratorii. Astfel, copiii care merg la grădiniță sunt predispuși la a contracta acest virus deoarece ei se joacă și mănâncă în grup și au contact unii cu ceilalți.

            De obicei, boala trece în aproximativ 21 de zile și singurul tratament este pentru a ameliora simptomele, în așa fel încât să ai o stare cât mai bună posibil atunci când virusul este activ în corp.

În cele trei săptămâni (uneori mai puțin) în care virusul este activ, trebuie să ai un stil de viață cât mai sănătos și să nu ignori importanța odihnei. Corpul tău are nevoie de o perioadă de refacere în care e absolut necesar să consumi lichide și alimente pline de nutrienți și vitamine, precum fructele și legumele. Cu cât ai o dietă mai sănătoasă, cu atât șansele de a te vindeca mai repede sunt mai mari.

În momentul în care erupțiile cutanate dispar, virusul nu mai este transmisibil și persoana afectată se poate întoarce la activitățile obișnuite. Când copilul tău scapă de petele roșii poate să își reia rutina ce include mersul la grădiniță și joacă cu ceilalți copii.

 

Cum prevenim eritemul infecțios?

 

Răspunsul la această întrebarea este evitarea contactului cu persoanele purtătoare ale virusului. Deoarece boala este foarte ușor transmisibilă prin aer sau prin salivă, este destul de dificil să eviți îmbolnăvirea. Mai ales pentru copii este greu să se abțină de la joaca cu prietenii lor sau de la petrecerea timpului cu colegii de la grădiniță. O măsură pe care trebuie să o iei pentru a evita orice tip de virus, nu doar cel care declanșează eritemul infecțios, este spălatul pe mâini - cât mai des, pentru a opri răspândirea bacteriilor și a microbilor. Totuși, o vestă bună este aceea că odată ce ai trecut prin boală ești complet imunizat și nu vei mai avea niciodată reacții din cauza virusului.

 

Complicații ale eritemului infecțios

 

Ca orice boală, boala obrajilor pălmuiți poate să conducă la complicații dacă nu este ținută sub atentă supraveghere sau dacă sistemul tău imunitar este slăbit. Un copil care este bolnav de cancer sau SIDA și trece și prin această boală este predispus la anemie severă. Într-o astfel de situație copilul trebuie internat și sfaturile medicului trebuie ascultate întocmai.

Virusul Parvovirus B19 este periculos și dacă apare în cazul femeilor însărcinate, mai ales dacă se instalează în corp când sarcina este la început. Fătul poate să fie afectat de acest virus, așa că e nevoie de consultații periodice la medic și, în unele cazuri, chiar și de internare pentru a evita complicații severe.

 

Ca orice altă boală, eritemul infecțios trebuie ținut sub control, iar simptomele ameliorate pe cât posibil. Dacă observi că starea copilului sau chiar și a ta nu este foarte bună, apelează la specialiști și nu aștepta să treacă de la sine. Este important să controlezi simptomele în așa fel încât să treci cu bine peste perioada în care virusul este activ în corp.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular