Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Cele mai importante lucruri despre hepatită

Una dintre afecțiunile cele mai întâlnite ale ficatului este hepatita. Odată contractat virusul, celule hepatice sunt distruse treptat. Simptomele seamănă cu cele ale altor boli, nu sunt foarte specifice, așa că un control la medic este imperios necesar atunci când începi să te simți rău. Cu cât detectezi mai repede hepatita, indiferent de tipul acesteia, cu atât vei reuși să ameliorezi simptomele și să te vindeci fără ca boala să îți afecteze prea mult organismul.

 

Tipuri de hepatită și simptome

 

            Numele tipurilor de hepatită este dat de virusul declanșator, după cum urmează:

 

  • Hepatita A - virusul hepatic A
  • Hepatita B - virusul hepatic B
  • Hepatita C - virusul hepatic C
  • Hepatita D - virusul hepatic D
  • Hepatita E - virusul hepatic E
  • Hepatita G - virusul hepatic G

Dintre toate acestea, cele mai des întâlnite tipuri de hepatită sunt A, B și C.

 

Odată ce apar primele simptome, nu îți va fi foarte clar dacă ai contractat sau nu un virus hepatic, deoarece disconfortul creat este asemănător cu cel produs de gripă sau alte boli. Te vei confrunta cu stări febrile, greață inexplicabilă, oboseală fizică și psihică, dureri în zona abdomenului, lipsa poftei de mâncare, dar și schimbarea culorii urinei și fecale de culoare neobișnuit de deschisă. Acestea sunt primele semne ale hepatitei și odată ce apar este recomandat să mergi de urgență la medic pentru a detecta din timp orice problemă de sănătate.

 

De ce apare hepatita?

 

            În funcție de tipul hepatitei, cauzele pot fi diverse, însă vom rezuma pe scurt cele mai întâlnite dintre acestea. Fiind o infecție virală, o boală inflamatorie a ficatului care apare din cauza unor virusuri, hepatita apare odată cu contractarea unui virus.

Hepatita A mai este numită și boala mâinilor murdare și are la bază o igienă precară, pe când hepatita B este transmisibilă prin intrarea în contact cu lichidele secretate, deci prin contact sexual, salivă sau sânge. Hepatita C se transmite de asemenea prin sânge, de exemplu în timpul unei transfuzii, la contactul cu instrumente medicale sterilizate necorespunzător sau chiar atunci când îți faci un tatuaj și obiectele utilizate nu sunt sterile - aceasta este cea mai gravă formă de hepatită. Hepatita D apare dacă ai contractat virusul RNA, iar hepatita E este consecința contractării unor virusuri precum Herpex simplex, Cytomegalovirus, Adenovirus sau Epstein-Barr.

Alte cauze ale declanșării hepatitei sunt diverse boli și afecțiuni, boli autoimune, ciroze, dar și excese precum excesul de substanțe toxice (alcool, droguri, alte toxine).

 

Complicații ale hepatitei

 

            Din păcate, hepatita poate să conducă către boli și mai grave, sistemul imunitar fiind grav afectat în unele cazuri. Cele mai grave afecțiuni la care duce hepatita sunt ciroza și cancerul, ficatul fiind primul organ care are de suferit în cazurile grave. Aceste boli pot să fie letale dacă nu sunt detectate la timp și dacă nu se iau măsurile necesare, așa cum indică medicul.

           

            Hepatita este de mai multe tipuri și, prin urmare, are mai multe orgini. Există hepatite virale, toxice sau autoimune, în funcție de natura lor. O altă diferență între felurile de hepatită este că unele pot fi prevenit prin vaccin, așa cum sunt hepatita A și hepatita B. Pentru celelalte tipuri de hepatită nu există un vaccin, așa că singura modalitate de prevenție este să ai un stil de viață cât mai sănătos și să te asiguri că sistemul tău imunitar este suficient de puternic în fața virusurilor.

 

Statistici legate de hepatită

 

            Institutul Național de Statistică publică periodic situația numărului de cazuri de hepatită (de toate tipurile). Un studiu din 2019 arată că hepatita de tip B și C provoacă anual mai multe decese decât virusul HIV, mai exact peste 1,34 milioane. Un proiect cu o strategie elaborată la nivel mondial își propune ca hepatita B și C să fie eliminate până în anul 2030. Conform studiilor făcute, acest lucru ar preveni aproximativ 36 de milioane de infecții și în jur de 10 milioane de decese.

 

            Fiind una dintre cele mai răspândite boli, foarte multe persoane trăiesc cu boala fără să știe măcar că o au. În cazurile fericite, sistemul imunitar reușite să elimine virusul din organism fără consecințe majore și fără ca pacientul să conștientizeze că a fost infectat. Însă, atunci când hepatita apare într-o formă cronică, cel mai mult contează care este starea generală de sănătate a bolnavului și cât de mult poate lupta sistemul imunitar. Dacă ai o viață echilibrată, fără excese, cu o dietă sănătoasă sunt șanse mari să învingi boala fără probleme, însă în caz contrar pot să apară complicațiile. Tratamentul este util pentru a ameliora simptomele, dar și pentru a preveni aceste complicații, așa că ideal ar fi să consulți din timp medicul pentru a te asigura că nu ajungi la o formă mai gravă ce îți poate afecta serios organismul și poate conduce la apariția altor boli.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular