Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Condiții oftalmologice: heterocromia

Heterocromia este un termen folosit pentru persoanele cu ochi de culoare diferită și poate fi găsit și în numele heterochromia iridium, care se referă la irisul ochiului. Irisul este o structură circulară în ochi care înconjoară pupila. Conține melanină, care conferă ochiului o anumită culoare. Ochii albaștri au cel mai scăzut conținut de melanină, iar ochii negri au cel mai mare conținut de melanină.

Este important de știut că heterocromia nu este o boală a ochilor și nu afectează vederea. În unele cazuri, cum ar fi celebritățile, heterocromia este considerată chiar unică și fermecătoare. Starurile eterogene includ Dan Akroyd, Christopher Walken, Jane Seymour și Mila Kunis.

Heterocromia poate fi împărțită în trei tipuri:

-Completă - Când irisul unui ochi este complet diferit de irisul celuilalt ochi;

-Parțială - Când doar o parte a irisului unui ochi este diferită și poate apărea în unul sau ambii ochi;

-Centrală - Când irisul are culori diferite la marginea pupilei. Accentul culorii centrale iradiază de la pupilă la mijlocul irisului.

De ce unii oameni au heterocromie?

Unii oameni se nasc astfel, iar unii oameni suferă de heterocromie în copilărie. Aceste tipuri sunt numite heterocromie congenitală și sunt de obicei moștenite sau declanșate în timpul dezvoltării embrionare specifice.

Heterocromia este, de asemenea, cauzată de sindromul Horner, impulsul nervos ocular întrerupt sau leziunea oculară și diferite medicamente speciale.

S-ar putea să credeți că regretabilul David Bowie suferă și el de heterocromie, dar acest artist îndrăgit avea pupilele de mărimi diferite, condiție regăsită rla aproape 20% din populație. De exemplu, David Bowie se naste cu ochi albastri. Când era adolescent, s-a luptat cu un alt băiat pentru o fată. În timpul luptei, acesta a fost lovit în ochi, declansându-i o senzație neplăcută. Deși arată ca ochi albaștri și ochi întunecați, pupilele lui variază de fapt în mărime.

Cauze

Întunecarea anormală a irisului poate fi cauzată de următoarele motive:

Noduli Lisch - hamartomul irisului observat în neurofibromatoza tip I; aceasta este o afecțiune a dezvoltării neurotumorale și a melaninei anormale;

Scleroza tuberoasă - cunoscută și sub denumirea de boala Bernville, se manifestă prin apariția unor tumori non-maligne la nivelul diferitelor organe inclusiv la nivelul ochilor;

Melanoza ochiului - caracterizată printr-o creștere a rolului uveei, sclerei exterioare și a camerei anterioare a ochiului;

Melanocitoza pleoapelor (sindromul lui Ota)

Sindromul de Dispersie Pigmentară - caracterizat prin pierderea pigmentării pe suprafața posterioară a irisului, pigmentul este difuzat, iar apoi stocat în ochi și pe diferite structuri intraoculare, inclusiv pe suprafața anterioară a irisului;

Sindromul Sturge-Weber - Se caracterizează prin segmente colorate pe distribuția nervului trigemen, hemangiom pial ipsilateral cu calcifiere intracraniană și semne ale sistemului nervos, hemangiom coroidian, adesea însoțit de glaucom secundar.

 

Cauzele decolorării anormale a irisului:

Heterocromie simplă - o boală rară cauzată de nicio altă problemă oculară sau sistemică; ochii mai puțin adânci au hipoplazie a irisului; poate afecta complet sau doar parțial irisul.

Sindromul congenital Horner - uneori ereditar, dar cel mai frecvent dobândit din cauza leziunilor cerebrale intrauterine care implică inervația simpatică a ochiului; pupile mici pe partea afectată, pleoapele căzute și decolorarea irisului; acest sindrom este legat de surditate sau alte aspecte pigmentare.

Sindromul Waardenburg - o heterocromie manifestată prin hipocromatoză bilaterală a irisului.

Piebaldismul - asemănător cu sindromul Waardenburg, dar fără legătură cu surditatea. Persoanele afectate au zone de piele decolorate pe trunchi și cap, pleoape, sprâncene și scalp.

Boala Hirschsprung - O boală intestinală asociată cu heterocromie hipopigmentată în formă de evantai. Partea afectată a irisului tinde să aibă melanocite scăzute și pigmentare redusă a matricei.

Incontinența pigmentată - afectează părul, dinții, unghiile și sistemul nervos central; irisul persoanei poate fi mai închis la culoare, la ochiul afectat.

Sindromul Parry-Romberg sau atrofia mușchilor faciali se caracterizează prin paralizie pentru jumătate din față.

Cauzele heterocromiei

În cele mai multe cazuri, această afecțiune este ereditară și poate fi legată de sindroame congenitale. În alte cazuri, heterocromia este cauzată de traume sau boală. Heterocromia la naștere sau la scurt timp după naștere este ereditară sau cauzată de traumatisme intrauterine. Forma congenitală poate fi familială și moștenită prin moștenire autosomal dominantă.

Majoritatea cazurilor de heterocromie sunt ereditare și nu au nimic de-a face cu alte anomalii sistemice sau oculare. În aceste cazuri, se numește heterocromie congenitală. Persoanele al căror iris își schimbă culoarea parțial sau complet în timp sunt suspectate de anumite sindroame congenitale.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular