Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Conjunctivita și neplăcerile cauzate de această afecțiune a ochilor

Te-ai trezit cu ochii iritați și ai mâncărimi care nu îți dau pace? Trebuie să iei în calcul apariția conjunctivitei, o afecțiune contagioasă a ochilor. Copiii sunt afectați într-o mai mare proporție decât adulții, asta pentru că cei mici duc în repetate rânduri mâna la ochi chiar dacă nu sunt curați, favorizând astfel răspândirea microbilor. La grădiniță sunt mai mari șanse să facă această boală datorită faptului că unele ofrme sunt contagioase, însă, atât timp cât boala este identificată și tratată conform indicațiilor medicului, nu ar trebui să apară complicații.

 

Cum se manifestă conjunctivita?

 

            În cele mai multe cazuri este destul de ușor să îți dai seama că tu sau copilul tău a contractat virusul ce determină apariția conjunctivitei. Ochii se înroșesc și apare o senzație puternică de mâncărime, dar vederea nu ar trebui să fie afectată - asta în cazurile obișnuite, care nu se agravează pe parcurs.

            Totuși, nu trebuie ignorată senzația de arsură și usturime care apare, o senzație foarte deranjantă care te face să pui mâna la ochi în repetate rânduri, lucru ce ar trebui evitat. În unele cazuri s-a remarcat sensibilitate la lumină, așa că atunci când ai conjunctivită ar trebui să îți protejezi ochii cu ochelari de soare sau chiar să eviți expunerea îndelungată la surse de lumină, precum televizor sau laptop.

 

Forme ale conjunctivitei

 

            Tipul de conjunctivită este determinat de cauzele apariției acestei boli. Trebuie să știi că nu toate formele de conjunctivită sunt contagioase, însă majoritatea pot să fie transmise prin contact fizic sau prin utilizarea unor obiecte contaminate în jurul ochilor.

Ți s-a întâmplat să mergi într-un salon de machiaj și să dezvolți conjunctivită? Înseamnă că ai contractat o conjunctivită bacteriană din cauza faptului că produsele utilizate nu au fost dezinfectate corespunzător. De asemenea, un alt tip de conjunctivită transmisibilă este cea virală care se dezvoltă dacă stai în preajma unei persoane cu infecție de tract respirator și aceasta strănută sau tușește.

Nou-născuții reprezintă o categorie de risc în ceea ce privește conjunctivita, asta pentru că ei pot să se aleagă cu această boală în urma nașterii, mai ales dacă este vorba despre o naștere pe cale naturală. Bebelușii pot să dezvolte forme severe de conjunctivită, așa că e nevoie de tratament imediat pentru ca vederea să nu le fie afectată.

Razele ultra-violete sau substanțele chimice precum clorul ori poluanții existenți în aer pot să conducă la conjunctivita chimică. Aceasta se manifestă prin senzația de arsură la nivelul ochilor, neplăcută și în unele cazuri chiar dureroasă.

 

Evită tratamentul după ureche

            Foarte multe persoane au auzit de conjunctivită și, din această cauză, au impresia că este o simplă afecțiune ce poate să fie tratată cu comprese și creme aplicate local. Acest lucru nu este adevărat și chiar poate să conducă la complicații precum dezvoltarea unor forme severe ale bolii.

            Dacă ai conjunctivită, pansamentele și compresele sunt chiar contraindicate, la fel ca și medicamentele precum picăturile ce îndepărtează roșeața fără a trata cauza. În plus, în perioada în care ai conjunctivită nu se folosesc produse cosmetice deoarece acestea vor conduce la o senzație și mai puternică de disconfort, precum și la agravarea bolii.

            În situația în care observi că ochii sunt inflamați, prezintă senzație de arsură și resimți mâncărimi, singurul lucru recomandat până când ajungi la un control medical este să te speli cu apă și săpun, dar un săpun care să nu conțină parfumuri sau substanțe ce pot să facă mai mult rău decât bine.

 

Cum se diagnostichează conjunctivita

 

            Singurul care îți poate confirma dacă ai sau nu conjunctivită este medicul oftalmolog. Dacă ai o senzație de disconfort în zona ochilor nu înseamnă neapărat că ai conjunctivită, căci motivele pot să fie diverse: o zgârietură, un corp străin care a pătruns în ochi, expunerea îndelungată la subtanțe toxice, chimicale. Tocmai de aceea, înainte de a apela la tratamente pentru conjunctivită trebuie să îți faci o programare la medic.

            Acesta îți va spune dacă e nevoie să urmezi un tratament, în așa fel încât să ameliorezi simptomele și să scapi cât mai curând de boală. Un tratament neadecvat poate să conducă la complicații, așa că nu te baza pe surse care nu sunt credibile, medicul este singurul care poate să te ajute în această situație.

 

Cum previi apariția conjunctivitei

 

            Igiena este foarte importantă dacă vrei să previi această afecțiune, și nu numai. Este important să utilizezi produse cosmetice care nu sunt contaminate și, pentru aceasta, e indicat să nu folosești același rimel sau tuș de ochi împreună cu alte persoane. Prosopul pe care îl folosești pentru a te șterge pe față trebuie să fie curat întotdeauna, așa că schimbă-l cât mai des. În cazul în care folosești lentile de contact ai grijă să urmezi instrucțiunile medicului pentru a evita apariția conjunctivitei. Desigur, spălarea mâinilor este un factor de maximă importanță. Spală-te pe mâini pentru a evita răspândirea microbilor și nu îți atinge fața atunci când ești murdar pe mâini.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular