Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Copilul tău are ADHD?

ADHD este un tip de tulburare de hiperactivitate, caracterizat prin deficitul de atenție. Persoanele cu această boală diferă în ceea ce privește dezvoltarea creierului și activitatea crierului resposabilă pentru capacitatea de concentrare, de a rămâne calmi și de autocontrol. Această boală inexplicabilă poate afecta performanța copiilor atât pe plan personal, cât și profesional. Un copil cu ADHD are simptome legate de neatenție, hiperactivitate și/sau impulsivitate: este incapabil să se concentreze, nu ascultă ce spun alții și se plictisește rapid sau se mișcă rapid fără să se gândească. Tratamentul ADHD include medicamente, terapie comportamentală și sprijin din partea părinților și a profesorilor.

ADHD: ce reprezintă?

ADHD se numește „Tulburare cu deficit de atenție și hiperactivitate” și este o tulburare psihică care provoacă hiperactivitate anormală și comportament impulsiv. Persoanele cu ADHD au dificultăți în a se concentra asupra unei sarcini și a rămâne nemișcate pentru perioade lungi de timp. Atât adulții, cât și copiii pot suferi de ADHD. Băieții au șanse de trei ori mai mari să sufere de ADHD decât fetele. Hiperkineza debutează de obicei la vârsta de 7 ani, iar primele simptomele se pot observa timpuri, începând cu vârsta de 3 - 6 ani.

 

ADHD nu este un handicap, nu are nicio legătură cu nivelul de inteligență al unei persoane, dar este o problemă de sănătate care trebuie luată în serios, pentru că mulți copii sunt insultați la școală sau pe terenul de joacă din cauza acestei boli. Părinții și profesorii trebuie să se asigure că această afecțiune este diagnosticată și tratată, deoarece copiii cu ADHD riscă să fie marginalizați sau chiar excluși din anumite școli pe motiv că sunt „copii cu probleme”.

ADHD: tipuri și manifstări

  1. Tipul predominant neatent

După cum sugerează și numele acestei categorii, persoanele cu acest tip de ADHD au dificultăți de concentrare, de îndeplinire a sarcinilor și de a urma instrucțiunile pe care le primesc.

 

  1. Tipul hiperactiv-impulsiv

Persoanele cu acest tip de ADHD prezintă comportamente hiperactive și impulsive. Sunt acei copii hiperactivi care se leagănă adesea pe scaune în timpul orei sau la masă, închizând și deschizând constant stilourile, răsucindu-și din când în când câte o șuviță de păr între degete și abia așteaptă să se apuce de o actvitate fizică. Neatenția nu este o problemă mare în rândul oamenilor care reprezintă acest tip tulburare, acest lucur până când, tuluburarea le alterează și sarcinile cele mai banale

  1. Tipul hiperactiv-impulsiv-neatent

Acesta este cel mai frecvent tip de ADHD. Persoanele care reprezintă tipul combinat de ADHD au simptome de neatenție și hiperactivitate sau impulsivitate în același timp. Acestea includ incapacitatea de a acorda atenție discuțiilor și sarcinilor, impulsivitate și niveluri peste normale de mișcare și energie. Tipul de ADHD determină eficacitatea tratamentului. În plus, în timp, o persoană se poate schimba de la un tip de situație la altul.

Simptome ADHD

O varietate de comportamente sunt legate de ADHD, dintre care cele mai frecvente sunt neatenția, incapacitatea de a sta în picioare și întreruperile din timpul discuțiilor. Fiecare tip de ADHD are simptome specifice:

 

Semne legate de neatenție

 • Copiii nu acordă atenție detaliilor
 • Incapacitatea de a se concentra pe sarcini sau activități legate de joc
 • Când vorbește direct cu el, adesea pare să nu asculte
 • Nerespectarea instrucțiunilor: acesta nu reușeste să termine temele și proiectele școlare
 • El întâmpină adesea probleme în organizarea sarcinilor și activităților
 • De obicei, nu este dispus să efectueze acțiuni care necesită muncă mentală lungă (cum ar fi temele)
 • Pierde adesea lucruri necesare pentru diverse activități (cum ar fi rechizite școlare, creioane, cărți, portofele, chei etc.)
 • Adesea pare să fie ușor distras de ceea ce se întâmplă în jurul lui
 • Uită de toate activitățile pe care trebuie să le facă în fiecare zi

Semne legate de hiperactivitate și impulsivitate

 • Copiii se târăsc adesea pe scaune, își freacă mâinile sau picioarele și bat cu nerăbdar din degete
 • Când trebuia să stea nemișcat, se ridica adesea de pe scaun
 • Adesea aleargă sau călărește telefonul mobil în circumstanțe nepotrivite
 • Adesea nu poate juca în pace sau participa la activități de petrecere a timpului liber
 • Vorbeste prea mult
 • Oferă răspunsul înainte ca întrebarea să fie finalizată
 • De multe ori are probleme în a-și aștepta rândul
 • Adesea întrerupe discursul altora sau interferează brusc cu jocurile altor copii

ADHD: Diagnostic

Deși unii medici fac diagnosticul ADHD prea simplu, alți medici nu sunt dornici să diagnosticheze boala. Această situație este subtilă deoarece multe simptome ale ADHD sunt confundate cu simptomele altor boli sau cu diferite comportamente tipice din copilărie, așa că este adesea dificil să se facă un diagnostic precis.

 

În general, pentru a diagnostica ADHD, medicul trebuie să constate că persoana are 5-6 simptome legate de ADHD pentru cel puțin 6 luni consecutive, iar aceste comportamente sunt tulburătoare. Iar dezvoltarea sa ulterioară interferează cu calitatea vieții școlare și sociale.

Conditii de manifestare:

• Multe simptome legate de neatenție sau hiperactivitate apar înainte de vârsta de 12 ani

• Multe simptome apar în două sau mai multe locuri (de exemplu, la școală, acasă, în vizită la prieteni etc.)

• Simptomele nu pot fi explicate mai precis printr-o altă tulburare psihică (anxietate, tulburare disociativă etc.).

 

 Cu cât simptomele sunt mai severe, cu atât mai devreme se stabilește diagnosticul de ADHD în viață. Vârsta medie la diagnosticul pentru ADHD ușor este de 8 ani, vârsta moderată este de 7 ani și vârsta severă este de 5 ani.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular