Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Cum este posibil sa prevenim aparitia anumitor probleme de sanatate?

Preventia medicala este o combinatie de practici medicale care sunt concepute pentru a evita bolile si problemele de sanatate. Este o abordare proactiva a ingrijirii pacientului.

Medicii folosesc masuri preventive pentru a se asigura ca orice boala este minimizata si detectata devreme, astfel incat un pacient sa aiba cele mai mari sanse de recuperare pentru o sanatate optima.

In loc sa trateze afectiunile odata ce acestea apar, medicina preventiva inseamna a depasi potentialele probleme prin promovarea comportamentelor sanatoase si screeningul bolilor pentru a impiedica oamenii sa se imbolnaveasca in primul rand.

Cele trei niveluri de ingrijire preventiva

1. Prevenirea primara

Prevenirea primara are ca scop evitarea dezvoltarii unei boli sau dizabilitati la persoanele sanatoase. Majoritatea activitatilor de promovare a sanatatii bazate pe populatie, cum ar fi incurajarea unui consum mai mic de zaharuri pentru a reduce riscul de carie, sunt masuri preventive primare.

Alte exemple de prevenire primara in medicina si stomatologie includ utilizarea pastei de dinti fluorurate si vaccinari pentru boli infectioase precum rujeola, oreionul, rubeola si poliomielita.

2. Prevenirea secundara

Prevenirea secundara se concentreaza pe depistarea precoce a bolii, facand posibila prevenirea agravarii bolii si aparitia simptomelor sau reducerea la minimum a complicatiilor si limitarea dizabilitatilor inainte ca boala sa devina severa.

Prevenirea secundara include de asemenea, detectarea bolilor la pacientii asimptomatici cu screening sau testare diagnostic si prevenirea raspandirii bolilor transmisibile. Exemple in stomatologie si medicina includ screeningul pentru carii, screeningul parodontal si inregistrarea bolii parodontale si screeningul pentru cancerul de san si de col uterin.

3. Prevenirea tertiara

Scopul prevenirii tertiare este de a reduce impactul negativ al unei boli deja stabilite prin restabilirea functiei si reducerea complicatiilor legate de boala. Prevenirea tertiara vizeaza de asemenea, imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu boli.

In medicina si stomatologie, masurile de prevenire tertiara includ utilizarea umpluturilor de amalgam si compozite pentru cariile dentare, inlocuirea dintilor lipsa cu punti, implanturi sau proteze dentare sau terapia cu insulina pentru diabetul de tip II.

Care sunt serviciile de preventie medicala?

Exista multe metode de prevenire a bolilor. Se recomanda ca atat copiii cat si adultii sa-si viziteze medicul in mod regulat pentru controale, chiar daca se simt sanatosi, pentru ca medicul sa poata efectua screeningul bolii, sa identifice factorii de risc pentru boala si sa discute cu acestia despre un plan pentru un stil de viata sanatos si echilibrat, iar cei care trec pragul cabinetului medical sa fie la curent cu vaccinarile. Urmatoarele servicii sunt disponibile in medicina preventiva:

 • Testele tensiunii arteriale, diabetului si colesterolului.
 • Proiectii impotriva cancerului.
 • Consiliere pentru depresie.
 • Vaccinari de rutina impotriva bolilor precum rujeola sau meningita.
 • Consiliere, screening si vaccinuri pentru sarcini sanatoase.
 • Vaccinuri impotriva gripei.

De ce este importanta medicina preventiva?

Medicina preventiva poate detecta stadiile precoce ale bolilor cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inima. Screeningul si detectarea sunt esentiale alaturi de obiceiurile sanatoase, care includ printre altele un regim alimentar sanatos si bine gandit, sportul si lipsa tutunului.

Care sunt cele mai frecvente boli examinate in medicina preventiva?

Unele screening-uri obisnuite includ verificarea:

 • Hipertensiunii arteriale.
 • Cresterii zaharului din sange (un factor de risc pentru diabet),
 • Colesterolului ridicat din sange.
 • Depistarea cancerului de colon.
 • Depresia.
 • HIV si alte tipuri comune de ITS .
 • Mamografie (pentru a verifica cancerul de san).
 • Test Papanicolau (pentru a verifica cancerul de col uterin).
 • Screening pentru osteoporoza.

Pentru cine este benefica preventia medicala?

Preventia medicala poate fi benefica pentru toata lumea. Cu toate acestea, beneficiile sunt diferite in functie de fiecare persoana si in functie de varsta. De exemplu, inainte de 40 de ani, informatiile si o legatura stransa cu un medic dedicat sunt foarte importante. Intre 40 si 70 de ani, bolile cronice prezinta cel mai mare risc.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular