Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Cum recunoști Roseola infantum

Cum recunoști Roseola infantum

 

Roseola infantum se numără printre bolile care apar frecvent în copilărie și mai este cunoscută sub două denumiri: exantemul subit și boala a șasea a copilăriei. Aceasta apare mai ales în cazul bebelușilor cu vârsta de până la 2 ani și este mai prezentă în cazul sugarilor. Din fericire, simptomele acestei boli nu sunt foarte grave și, de obicei, boala trece fără să lase urme pe termen lung.

 

Simptomele Roseola infantum

 

            Virusul ce provoacă Roseola infantum are o perioadă de incubație de 5-15 zile, iar după aceasta primele simptome își fac apariția. Una dintre cele mai deranjante efecte adverse ale bolii este febra ridicată ce poate să ajungă chiar și până la 40-41 de grade Celsius. Ochii se înroșeșsc și dau senzația de iritație, apare durerea în gât și uneori chiar și la nivelul urechilor, pofta de mâncare este scăzută și în unele cazuri persoanele afectate de boală se confruntă chiar și cu nas înfundat.

            Febra, foarte supărătoare, poate să țină până la 5 zile, iar după ce aceasta dispare apar erupțiile cutanate. Bubițele apar de cele mai multe ori pe abdomen, însă nu este exclus să se întindă pe tot corpul. În majoritatea cazurilor aceste bubițe nu provoacă mâncărimi, astfel că măcar din acest punct de vedere copilul nu va simți disconfort.

 

Transmitere Roseola infantum

           

            Virusul herpetic de tip 6 ce provoacă declanșarea bolii Roseola infantum este foarte contagios datorită căii de transmitere. Copiii contractează virusul după contactul cu persoană infectată, pe cale orală. Practic, dacă cel mic se află în apropiere de o persoană care vorbește, râde, strănută sau tușește și acea persoană prezintă virusul herpetic activ, sunt șanse foarte mari ca mezinul familiei să se îmbolnăvească și el. Contagiozitatea maximă este în perioada în care febra este crescută, urmând ca după apariția bubițelor copilul să nu mai fie la fel de contagios pentru că perioada critică a trecut.

 

Când să apelezi la medic?

 

            Dacă simptomele nu sunt foarte acute nu trebuie să te grăbești la medic. Totuși, în cazul în care febra crescută persistă chiar și după diverse tratamente sau dacă starea generală a copilului este tot mai proastă, trebuie să mergi cu cel mic la o consultație de urgență. Este mai bine să previi apariția complicațiilor și să ții boala sub control pentru că, în mod normal, ar trebui să treacă într-un timp relativ scurt. Cu cât poți ameliora mai mult simptomele, cu atât mai bine pentru copil care nu va trebui să se confrunte cu senzația de rău prea mult timp. În cele mai grave cazuri copiii au prezentat convulsii. Într-o astfel de situație e imperios necesar să suni la numărul de urgență 112 pentru o intervenție în timpul cel mai scurt.

 

Cum ne comportăm cu copilul bolnav?

 

            Copilul bolnav de Roseola infantum poate să aibă stări de nervozitate, să fie agitat sau, din contră, extrem de lipsit de energie. În această perioadă trebuie să îi oferi tot suportul tău și să te îngrijești de alimentația lui. În perioada în care virusul este activ, pentru o recuperare cât mai rapidă, trebuie să te asiguri că din dieta celui mic nu lipsesc fructele, legumele, apa și orice alimente cu valoare nutritivă ridicată. Atunci când are febră, copilul este predispus la deshidratare, așa că e nevoie de foarte multe lichide pentru a compensa. De asemenea, pentru a încerca să-i reduci febra apelează la metodele clasice pentru început, precum compresele sau ibuprofenul (în cazul în care medicul nu a contraindicat acest medicament). În cazurile de Roseola infantum nu se reocmandă administrarea de antiobiotic și cel mai bine-ar fi să izolezi copilul la domiciliu pentru a nu contracta și alți viruși din cauza imunității scăzute și, desigur, pentru a nu transmite la rândul său boala.

 

            În urma unui control medicul își va da repede seama dacă este vorba despre Roseola infantum. De obicei, febra și erupțiile cutanate sunt principalele indicii că mezinul se confruntă cu acest virus. Un alt semn al bolii pot să îl reprezinte ganglionii limfatici inflamați care, de cele mai multe ori, provoacă durere la înghițire și disconfort constant. Pentru a te asigura că nu este vorba de ceva mai grav trebuie să apelezi la sfatul medicului. Numai în acest mod vei putea să ameliorezi simptomele și să te asiguri că boala va trece în cel mai scurt timp. De asemenea, ai grijă de igiena copilului și asigură-te că îl speli cât mai des pe mâini pentru a evita dezvoltarea de microbi și bacterii.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular