Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Cum să eviți infectarea cu hepatita E

Hepatita E este o boală care se transmite în mod asemănător cu hepatita A. Chiar dacă această infecție este mai rară, sunt destul de multe cazuri de îmbolnăvire mai ales în zonele sărace sau mai slab dezvoltate, unde igiena  nu este una dintre priorități. Primul moment în care a fost remarcată această boală este în anul 1983, atunci când a fost identificată o hepatită asemănătoare cu hepatita A, însă nu identică. Hepatita A face parte din categoria hepatitelor virale care afectează ficatul, provocând inflamarea acestui organ. Femeile gravide reprezintă o categorie de risc maxim, așadar trebuie să ții cont de măsurile de prevenție pentru a evita infectarea cu virusul hepatitic E.

 

Cum se transmite hepatita E?

 

La fel ca și în cazul hepatitei A, hepatita de tip E se transmite în momentul în care pacientul are contact cu materii fecale umane sau animale contaminate. Cea mai cunoscută formă de infectare este cauzată de consumul de apă contaminată, așadar atunci când bei apă trebuie să fii convins că sursă este una verificată și sigură pentru sănătatea ta. Același lucru este valabil și pentru alimentele care au fost contaminate și care pot genera dezvoltarea hepatitei E în corp.

O altă modalitate de transmitere a virusului este igiena necorespunzătoare, mai ales în cazul în care nu îți speli mâinile după ce ai folosit toaleta. De asemenea, dacă o persoană infectată a folosit tacâmuri sau pahare iar acestea nu sunt spălate corespunzător și sunt utilizate de altă persoană, riscul de infecție este major deoarece intri în contact cu saliva pacientului.

 

Cum se manifestă hepatita E?

 

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale hepatitei E sunt durerile în zona abdominală, dureri care nu îți permit să te alimentezi corespunzător, precum și o senzație permanentă de greață. De asemenea, dacă observi că pielea ta a căpătat o nuanță gălbuie, iar ochii se îngălbenesc de la o zi la alta, poți să fii infectat cu virusul hepatitic E. În cele mai multe cazuri, infecția nu devine cronică și nu apar complicații severe, cum ar fi ciroza sau carcinomul hepatic.

 

Femeile însărcinate, categorie de risc

 

Hepatita E este o boală deosebit de periculoasă în cazul în care se manifestă la femeile gravide. De cele mai multe ori acestea dezvoltă forme severe care evoluează surprinzător de repede și cazurile pot să atingă o rată a mortalității de până la 20%. Infecțiile cu hepatita E la femeile gravide reprezintă cazuri excepționale, ia dacă apare riscul de deces medicii pot să impună terapia cu interferon.

 

Tratamentul nu este stabilit

 

În cele mai multe dintre cazuri hepatita E nu conduce la afecțiuni grave sau la deces, tocmai de aceea se consideră că nu e nevoie de intervenție cu tratament medicamentos. De cele mai multe ori se recomandă un stil de viață sănătos care să includă o dietă echilibrată.

 

Incubația poate dura între două și zece săptămâni

 

În aproximativ două-trei săptămâni de incubație, virusul hepatitic E poate să își facă apariția în materiile fecale, urmând procesul de inflamare la nivelul ficatului. Majoritatea formelor sunt medii spre severe, însă în cazul gravidelor infecția cu virusul hepatitic E poate să conducă chiar și la deces. Cele mai multe persoane infectate cu acest virus nu au simptome, astfel că nu sunt conștiente în momentul în care transmit virusul și altor oameni. Tocmai de aceea, o metodă ideală pentru a preveni îmbolnăvirea este să respecți regulile de igienă și să eviți contactul cu persoane bolnave dacă știi acest lucru.

 

Date statistice privind hepatita E

 

Organizația Mondială a Sănătății pune la dispoziție câteva date care ne arată cum evoluează infecțiile cu hepatita E la nivel mondial. Conform acestei instituții, anual apar 20 de milioane de cazuri de hepatită E, iar numai în anul 2015 44.000 de persoane au murit în urma infectării cu virusul hepatitic E Cercetările și statisticile demonstrează faptul că această afecțiune este mult mai des întâlnită în țările slab dezvoltate sau în cele aflate în curs de dezvoltare.

 

Pentru a evita infecția cu virusul hepatitic E este recomandat să ai grijă de igienă ta și să efectuezi analizele recomandate de către medic. O alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos pot să te ajute să eviți infectarea cu hepatite virale și nu numai.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular