Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

De ce apare gastrita?

Gastrita este o afecțiune tot mai întâlnită în prezent, însă nu toată lumea cunoaște cauzele. Evident, dacă nu reușești să identifici cauzele, nu siguranță nu o să ai idee ce poți face pentru a preveni dezvoltarea acestei boli. Te-ai gândit vreodată că stresul este unul dintre principalii factori care conduc la apariția diverselor afecțiuni? Din păcate, trăim într-o lume în care stresul a devenit tot mai prezent și nu multă lume știe cum să gestioneze această presiune. Da, stresul poate să fie unul dintre motivele care duce la apariția gastritei, dar nu este singurul.

            Din păcate, în unele situații simptomele gastritei sunt foarte neplăcute, fiind prezente durerile și arsurile la stomac. Este important ca imediat ce observi aceste simptome să programezi o vizită la medic pentru a identifica cauzele și pentru a determina prezența (sau nu) a gastritei.

 

Care sunt cele mai frecvente simptome ale gastritei?

 

            Prezența gastritei poate să fie determinată în urma unui control medical, însă sunt câteva simptome care îți indică faptul că ai dezvoltat această afecțiune a stomacului. Indigestia în mod constant, care apare mai ales după ce mănânci alimente mai grele sau foarte condimentate, dureri de stomac, greață și vărsături, precum și senzația de suprasaturare chiar dacă nu ai mâncat foarte mult sunt cele mai întâlnite semne ale gastritei. Pacienții care dezvoltă forme mai grave ale gastritei se pot confrunta inclusiv cu hemoragii interne și cu ulcer de stomac, afecțiuni pentru care este necesară intervenția chirurgicală dacă apar complicații grave și dacă gastrita nu este tratată la timp.

            În momentul în care te confrunți cu aceste simptome zile în șir trebuie să apelezi la ajutorul specialistului. Medicul va putea să diagnosticheze boala și îți va prescrie tratamentul, un lucru esențial pentru a te vindeca. Sigur că nu orice durere de stomac reprezintă neapărat faptul că ai gastrită, așa că nu te impacienta și fă-ți o programare la medic pentru a ști exact care este problema.

 

Cum poți preveni apariția gastritei?

 

            Gastrita este o afecțiune a stomacului care poate să cauzeze dureri foarte puternice, hemoragii, precum și imposibilitatea de a te bucura de mesele zilnice. Cel mai important lucru pentru a preveni apariția acestei boli este să ai o dietă echilibrată, mai ales în cazul în care ești predispus la dezvoltarea bolilor de stomac, fie din motive genetice, fie din cauza unui istoric medical nefavorabil.

            Dacă dorești să te bucuri de confort și să nu dezvolți gastrita este esențial să ai grijă ce mănânci. Trebuie să introduci în alimentația ta alimente care nu sunt condimentate excesiv și să ai grijă să ai mese regulate, mai frecvente, însă mai reduse în ceea ce privește cantitatea. De asemenea, alimentele prăjite pot să îți facă foarte mult rău la stomac, așa că cel mai bine ar fi să te ferești de grătare și alte prăjeli.

            Consumul de alcool este total contraindicat atunci când vrei să ai un stil de viață sănătos. Sigur că un pahar de vin băut la ocazii speciale nu o să conducă la apariția gastritei, însă consumul regulat de alcool poate să cauzeze numeroase probleme în organism.

            În cazul în care dorești să ai un stil de viață sănătos trebuie să te gândești și la sănătatea ta psihică. Fă tot ce poți pentru a reduce stresul! Încearcă să te înconjori numai cu oameni ce contribuie la bunăstarea la psihică și nu transforma problemele de la muncă în priorități. Cu cât reușești să îți gestionezi mai bine timpul, cu atât vei reuși să ai parte de o viață mai liniștită. Chiar dacă uneori acest lucru ți se pare imposibil, ia în calcul faptul că stresul te poate îmbolnăvi cu adevărat și încearcă să vezi lucrurile din acest punct de vedere.

 

            Sfatul medicului este esențial în cazul în care bănuiești că ai gastrită. Această boală este una care poate să ducă la complicații grave, așa că ia-ți din timp măsuri de siguranță și dedică-te unui stil de viață mai sănătos și mai echilibrat. Dacă medicul pune acest diagnostic nedorit este, de asemenea, important să urmezi tratamentul pe care ți-l prescrie și să ai grijă la stilul tău de viață. Mănâncă sănătos, fă mișcare și redu pe cât posibil stresul.

            Gastrita nu ocolește nici copiii, așa că asigură-te că micuțul tău consumă alimente sănătoase, potrivite pentru vârsta lui. Sigur că bomboanele și chipsurile o să fie întotdeauna o tentație, însă încearcă să înlocuiești aceste alimente dăunătoare cu unele pe cât de gustoase, pe atât de benefice pentru organismul său.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular