Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

De ce organismul uman are nevoie de iod?

Iodul este un mineral esential pentru sanatatea organismului, iar acest articol va aduce la cunostinta informatii utile cu privire la acest mineral. Veti descoperi care sunt cele mai importante surse de iod, dar si care sunt unele dintre cele mai importante beneficii pe care acest mineral le are de oferit pentru organism.

Cele mai bune surse de iod

Cea mai importanta sursa de iod este dieta cu peste. Poate nu stiati acest lucru, dar chiar si algele contin iod in cantitati importante. Acesta se regaseste, de asemenea, in cantitati variabile si in diferite alimente pe care le consumam zilnic, iar aici amintim ouale, laptele, carnea sau cerealele.

Chiar si fructele si legumele au iod in componenta, in functie de prezenta acestui mineral in solurile in care au fost cultivate fructele si legumele, si in functie de cantitatea de iod din ingrasamintele utilizate.

Doza zilnica recomandata

Pentru adulti se recomanda zilnic 150 de micrograme de iod, insa cu toate acestea, exista si exceptii. De exemplu, femeile insarcinate au nevoie de 220 mcg pe zi, in timp ce mamele care alapteaza au nevoie de cantitati mai mari de iod, mai exact 290 mcg/zi.

La ce este util iodul?

1. Promovarea sanatatii tiroidei

Iodul joaca un rol vital in sanatatea tiroidei. Glanda tiroida care se afla la baza partii din fata a gatului, ajuta la reglarea producerii de hormoni. Acesti hormoni va controleaza metabolismul, sanatatea inimii si multe altele. Pentru a produce hormoni tiroidieni, tiroida preia iodul in cantitati mici. Fara iod, productia de hormoni tiroidieni poate scadea. O glanda tiroida „scazuta” sau hiperactiva poate duce la o afectiune numita hipotiroidism, respetiv hipertiroidism.

De mentionat este faptul ca in timp ce iodul favorizeaza sanatatea generala a tiroidei, prea mult iod poate avea un efect negativ asupra glandei tiroide. De aceea nu ar trebui sa luati suplimente de iod fara a discuta cu un medic.

2. Gestionarea glandei tiroide hiperactive

Este posibil ca medicii sa recomande un tip special de iod, numit iod radioactiv, pentru a trata o glanda tiroida hiperactiva. Numit si radioiod, acest medicament se ia pe cale orala. Este folosit pentru a distruge celulele tiroidiene suplimentare si pentru a ajuta la reducerea cantitatilor excesive de hormon tiroidian.

Riscul administrarii iodului radioactiv este acela ca poate distruge prea multe celule tiroidiene. Acest lucru poate reduce cantitatea de productie de hormoni, ducand la hipotiroidism. Din acest motiv, iodul radioactiv este de obicei recomandat numai dupa ce medicamentele anti-tiroida au esuat. Iodul radioactiv nu este acelasi lucru cu suplimentele de iod. Nu trebuie sa luati niciodata suplimente de iod pentru hipertiroidism.

3. Tratarea cancerului tiroidian

Radioiodul poate fi, de asemenea, o posibila optiune de tratament pentru cancerul tiroidian. Functioneaza in acelasi mod ca si tratamentul hipertiroidian. Cand luati iod radioactiv pe cale orala, medicamentul distruge celulele tiroidiene, inclusiv cele canceroase. Poate fi utilizat ca tratament dupa o interventie chirurgicala tiroidiana pentru a va asigura ca toate celulele canceroase au fost indepartate din corp.

4. Neurodezvoltarea in timpul sarcinii

Aveti nevoie de mai mult iod in timpul sarcinii, iar acest lucru se datoreaza faptului ca aportul de iod din timpul sarcinii este legat de dezvoltarea creierului fatului. Cantitatea zilnica recomandata de iod in timpul sarcinii este de 220 mcg. Prin comparatie, cantitatea recomandata femeilor care nu sunt insarcinate este de 150 mcg pe zi.

Daca sunteti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra despre suplimentarea cu iod, mai ales daca vitamina prenatala nu are iod (multe nu au). Suplimentele cu iod pot fi, de asemenea, necesare daca aveti deficiente de minerale.

5. Tratarea infectiilor

Iodul poate fi utilizat local sub forma lichida pentru a ajuta la tratarea si prevenirea infectiilor. Functioneaza prin uciderea bacteriilor in interiorul si in jurul taieturilor si zgarieturilor usoare. Iodul local nu trebuie utilizat la nou-nascuti. De asemenea, nu trebuie utilizat pentru taieturi adanci, muscaturi de animale sau arsuri.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular