Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Despre hepatita B

Dacă te confrunți cu febră, dureri la nivelul articulațiilor și a abdomenului și observi că ochii îți sunt galbeni trebuie să consulți de urgență un medic. Acestea pot să fie semne că ai hepatita B, o boală transmisibilă ce poate să producă și alte complicații. Indiferent de vârstă, dacă sistemul tău imunitar nu este la capacitate maximă, prezinți riscul de îmbolnăvire însă, desigur, există anumite categorii de risc care sunt mai expuse. Despre toate acestea, despre diagnostic, dar mai cu seamă despre prevenție, vom vorbi în conținutul articolului.

 

Cum se manifestă hepatita B?

 

            Chiar dacă simptomele nu sunt specifice, în momentul în care începi să ai stări de rău e bine să te prezinți la medic. Hepatita B este o boală extrem de răspândită, cu simptome asemănătoare cu cele ale hepatitei A. Te vei confrunta cu febră, greață, oboseală, scaun deschis la culoare, icter, lipsa poftei de mâncare, chiar și dureri articulare în unele cazuri. Imediat ce observi astfel de modificări și stări proaste trebuie să iei în calcul hepatita B, mai ales dacă nu ai fost vaccinat împotriva acestei afecțiuni sau dacă bănuiești că ai intrat în contact cu o persoană contaminată.

 

Răspândirea hepatitei B

 

            Hepatita B este o boală ușor transmisibilă în cazul în care ai contact sexual cu o persoană infectată, aceasă boală răspândindu-se prin fluidele corporale sau prin atingerea mucoaselor sau a rănilor deschise. O altă cale care produce îmbolnăvirea este transmiterea virusului de la mamă la făt, în aceste situații riscul de îmbolnăvire fiind de aproape 100%. Alte categorii de risc le reprezintă bărbații care au contacte sexuale cu alți bărbați, persoane care călătoresc în zone unde există constant focare de infecție, persoanele care consumă droguri și utilizează tot felul de instrumente în comun, precum seringi folosite, personalul medical sau persoane care locuiesc în aceeași casă cu persoane infectate.

 

Complicațiile hepatitei B

 

            Din păcate, hepatita B poate conduce la complicații care, în cazurile nefericite, pot să scape de sub control. În situațiile cele mai grave ficatul poate să fie atât de afectat încât să fie necesar un transplant. Nu există tratament medicamentos pentru a opri hepatita B, ci pot fi tratate și implicit ameliorate doar simptomele, uneori cu medicamente sub formă de pastile sau injecții cu interferon. Prevenția este esențială pentru a evita formele severe de hepatită B.

 

Metode de prevenție a hepatitei B

 

            Pentru a evita îmbolnăvirea cea mai sigură metodă de prevenție este vaccinarea. În momentul în care vaccinul își face efectul sistemul imunitar este protejat împotriva hepatitei B și șansele de a face vreodată boala sunt mult reduse. În orice caz, formele severe nu o să mai apară.

            Desigur, un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și atenție la contactele pe care le ai pot preveni îmbolnăvirea. Deoarece contactul sexual poate să declanșeze hepatita B trebuie să utilizezi corect prezervativul și să eviți întreținerea de relații sexuale fără să te protejezi. Obiectele de igienă folosite în comun, precum periuța de dinți sau aparatele de ras, pot să cauzeze și ele îmbolnăvirea în cazul în care sunt contaminate. De fiecare dată când mergi la manichiură/pedichiură este indicat să te asiguri că instrumentarul a fost dezinfectat corespunzător. În aceeași ordine de idei, dacă dorești să îți faci un tatuaj sau un piercing e mai bine să ceri recomandări din partea apropiaților, în așa fel încât să alegi un salon unde regulile de igienă sunt respectate în cel mai mic detaliu.

 

Vaccinarea împotriva virusului hepatitic B

 

            Deoarece femeile care sunt bolnave în timpul sarcinii au șanse majore de a transmite virusul direct către nou-născut, bebelușilor li se administrează imunoglobulină antihepatică B și trebuie vaccinați la 12 ore de la naștere pentru a evita îmbolnăvirea și pentru imunizare.

            Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 15 ani pentru a-și produce efectele. Schema de vaccin include trei injectări și până acum nu a fost confirmată necesitatea rapelului.

            Sunt unele cazuri în care vaccinul nu este indicat, cum ar fi persoane cu febră crescută sau care prezintă infecții acute sau care au alergii la diverse substanțe menționate în prospect. Decizia ar trebui luată împreună cu un medic pentru a nu fi expus la efecte adverse. De obicei, după administrarea vaccinului, singurul disconfort care apare este o durere suportabilă în zona înțepăturii și, eventual, roșeață, însă acestea dispar în scurt timp.

 

            Conform Institutului Național pentru Sănătate Publică, România are o prevalență ridicată pentru infecția cu virus hepatitic B, ceea ce înseamnă că riscul de contaminare este relativ mare. Vaccinul este cea mai sigură metodă de prevenție, alături de o alimentație echilibrată, respectarea regulilor de igienă, dar și evitarea contactului de orice tip cu persoanele bolnave.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular