Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Efectul placebo în medicația homeopată

Cred că, cu toții cunoaștem conceptul placebo și medicină homeopată. Uneori îl cunoaștem atât de bine încât, pare că nu mi avem încredere în medicina clasică. Reprezentanții unor asociații, deja afirmă că, medicina homeopată este practicată doar de medicii din țara noastră. Aceasta neavând o bază științifică.

Cu toate aceste, medicina homeopată a reușit să ofere rezultate în unele cazuri. Problema care se ridică este legată de eficineța tratamentului sau de instalare efectului placebo asupra pacientului.

„Homeopatia este o reclamă falsă. Adepții ei susțin că este o metodă științifică de tratament, dar nu există o bază științifică de fapt, iar eficacitatea produselor sale nu a fost dovedită. În cazul tuturor studiilor științifice, când au fost verificat riguros, s-a constatat că atunci când a fost eliminat efectul placebo, nu au existat alte efecte”, a spus Liliana Voicu, vicepreședinte ASUR.

Aceasta a explicat motivele pentru care membrii săi lucrează din greu pentru a înțelege mai bine consumatorii, în special tratamentele homeopatice. „Din ce în ce mai mulți oameni apelează la această apă de ploaie din cauza intensității tot mai mari a propagandei oficiale și neoficiale”, a spus Liliana Voicu.

Principiul de bază a homeopatiei este relizarea unor produse naturale care să genereze același efect precum un preparat chimic. Unele produse se relizează preponderent pe bază de diluare, considerându-se că unele produse, cum ar fi apa, au memorie și astfel își pot păstra proprietățile, devenind chiar mai eficiente prin diluare repetată. Spre deosebire de medicația clasică care, de cele mai multe ori are un timp de administrare defini, medicația homeopată trebuie administrată pentru un timp mai îndelungat pentru a se observa rezultate.

Medicina homeopată tradițională pare că folosește medicație ce generează rezultate similare cu cele ale afecțiunii. Spre exemplu, pentru insomnii, unele perosane cosumă cafe sau în cazul în care avem temperatură, suntem încurajați să consumăm lichide fierbinți

 

Totuși, a adăugat că produsele homeopate sunt atât de diluate încât uneori nu există nicio moleculă a substanței mamă în produsul final, ci doar extracte din plante, substanțe sau minerale.

„Efectul placebo este deosebit de important; de fapt, studiile științifice care se laudă cu homeopatia au dovedit că efectul placebo apare în foarte multe cazuri. Când o persoană este convinsă că se descurcă bine, simptomele se vor ameliora și, uneori, tratamentul merge înspre bine.”, a explicat Liliana Voicu.

Homeopatia poate avea consecințe grave

Totuși, atunci când oamenii încetează să apeleze la medici și terapii alopate (medicamente ale căror efecte sunt dovedite științific) pentru a trata boli mai grave, apar probleme.

„Uneori, dacă folosesc doar efectul placebo, această persoană nu va mai apela la terapii alopate, iar uneori, boli foarte grave se vor dezvolta până la un final tragic. Sunt medici care susțin că pot trata cancerul prin homeopatie, și există produse homeopatice chiar sub forma unor vaccinuri pentru astfel de afecțuni.” Oamenii trebuie să înțeleagă că, medincina naturistă sau homeopată este utilă, dar numai pentru a preveni apariția unor anumite afecțiuni. Ceaiul de pelin este bun pentru ficat, dar asta nu înseană că el va trata o ciroză hepatică.

În multe cazuri, produsele homeopate sunt promovate pe baza recomandărilor, iar efectul placebo le oferă oamenilor un sentiment de fericire și încredere în propriu organism.

Unii oameni se simt mai bine după ce iau aceste produse și le recomandă prietenilor. În general, efectul placebo este bun pentru oameni, dar este, de asemenea, posibil ca o persoană să nu primească un tratament alopat real. Dacă acest lucru nu se întâmplă, boala poate avansa galopant, evoluție ce vine și cu noi complicații. Cred că cel mai grăitor exemplu în acest caz este diabetul.

Homeopatie: pro sau contra?

      Nu putem nega faptul că, homeopatia are rolul ei în prevenția anumitor boli, dar asta nu înseamnă că poate înlcui efectele medicației alopate. Dacă luăm cazul diabetului, se poate administra anumite medicamente cu rol de a mențiune un anumit indice în mod normal, dar efectul acestora va fi prea slab pentru a stimula secreția insulinei în cantitatea necesară pacientului.

Cantiate de care acesta are nevoie trebuie să se producă într-un timp relativ scurt, iar dacă acest lucur întârzie, pot apărea complicații sau chiar coma diabetică.

Un exemplu forte bun al medicaței naturiste/homeopate este cosumul de ceai verde în momentul în care, analizele ne arată un surplus de fier în sânge. Ceaiul verde ajută la eliminarea firului în mod natural. Totuși, consumat în cantități excesive, acesta ne poate aduce la anemie.

Pe scurt, putm spune că medicina homeopată are meritul ei, dar numai când vine vorba de prevenție, în cazurile mai urgente, va fi necesară medicația alopată.

 

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular