Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Extrasistole

Contracțiile ventriculare (numite și bătăi premature), după cum sugerează și numele, sunt bătăi suplimentare care își au originea în camerele inferioare ale inimii (ventriculi). Bătăile normale provin din camerele superioare (atrii) ale inimii. Bataile ectopice ventriculare apar prematur și fac ca inima să se contracte diferit datorită bătăilor.

La majoritatea pacienților cu structură normală a inimii, bătăile ventriculare ectopice sunt aproape întotdeauna benigne și nu necesită nici un tratament decât dacă provoacă simptome supărătoare. Numai la pacienții cu leziuni cardiace structurale, prezența extrasistolei ventriculare poate fi un semn de risc crescut.

Mulți pacienți nu prezintă simptome. Alții pot experimenta o senzație de tremur în piept/stomac sau o senzație de gol/pauză a activității inimii, ceea ce este foarte neplăcut și îi face să se simtă îngrijorați. Acest sentiment apare deoarece, ciclul inimii se resetează după bătăi premature, iar înainte de aceasta va exista o scurtă pauză, dând pacientului senzația de „oprire a inimii” pentru un moment. Alte simptome includ amețeli, o senzație de arsură în piept sau dificultăți de respirație. Simptomele sunt mai frecvente noaptea sau în repaus, deoarece o frecvență cardiacă mai mică și o frecvență cardiacă mai lentă permit bătăi ectopice. Mulți pacienți pot prezenta simptome sporadic sau fără niciun declanșator specific sau intermitent, cu convulsii separate de săptămâni sau luni.

Extracontracția ventriculului se datorează faptului că zona de stimulare a ventriculului nu mai este sincronizată cu componentele cardiace. Cauzele acestui tip de aritmie pot fi: starea de spirit, retenția dezechilibrată de săruri minerale (supradozaj de laxative sau diuretice), febră sau infecție; în aceste cazuri, aritmia este considerată benignă. Consumul de cafea sau băuturi energizante, alcool sau lipsa de somn/oboseala excesivă sunt de departe cei mai frecventi factori declanșatori, iar simptomele multor pacienți s-au îmbunătățit semnificativ după ce au fost eliminate. Modificările hormonale în timpul sarcinii sau menopauzei pot favoriza contracțiile extraventriculare. Uneori, o infecție virală a inimii (miocardită) poate provoca contracții extraventriculare. Extracontracțiile la pacienții cu inimă pot dezvălui probleme care necesită tratament.

Medicul cardiolog va începe consultația prin evaluarea istoricului medical, a simptomelor și a stării generale de sănătate pentru a determina orice cauze favorabile (factori de stil de viață sau istoric familial de boli cardiovasculare).

 

Testele de sânge ajută la excluderea cauzelor potențiale ale contracției ventriculare, cum ar fi nivelurile anormale de electroliți (lipsa de potasiu și magneziu poate promova contracția ventriculară) sau funcția tiroidiană.

 

Ulterior, o electrocardiogramă de repaus (EKG), care înregistrează activitatea electrică a inimii în acel moment și oferă informații generale despre aceasta, poate surprinde uneori contracțiile extraventriculare. Extrasistolele frecvente pot fi detectate și diagnosticate prin electrocardiograma de repaus (EKG), dar uneori acest lucru poate fi complet normal.

Ecocardiografia (pentru a exclude anomaliile structurale și funcționale ale inimii, cardiomiopatia) și testele de efort pe banda de alergare (care declanșează uneori extrasistole) pot fi de asemenea utile.

Testele de efort pe banda de alergare pot provoca uneori tulburări de ritm și implică exerciții treptate, supravegheate pe o bandă de alergare, timp în care activitatea inimii tale va fi monitorizată printr-o electrocardiogramă. Conform protocolului standardizat, testul de efort nu vă va testa capacitatea atletică, ci va evidenția modificările care apar pe ECG în timpul activității fizice continue și cantitative. Dacă la un asemenea efort apare o aritmie și corespondentul de pe ECG este foarte clar: aveți o aritmie care trebuie tratată.

Prin urmare, este necesară monitorizarea ECG (Holter) de 24 sau 36 sau 72 de ore, care surprinde pacientul în viața de zi cu zi, mai degrabă decât pe scaunul de birou și ajută la evaluarea procentului de bătăi ectopice ale inimii în comparație cu toate bătăile inimii („povara ectopică”). Există dovezi clare că, dacă nu este tratată, „încărcarea ectopică” mare (10-30%) poate afecta modul în care inima se contractă. Monitorizarea Holter ECG poate ajuta, de asemenea, la determinarea dacă bătaia ectopică provine dintr-o singură explozie sau mai multe explozii, ajutând astfel la ghidarea tratamentului.

 

Pentru pacienții cu palpitații rare, monitorizarea ECG în ambulatoriu pe termen lung (7-14, 21 de zile) sau monitorizarea ECG prin telemetrie poate fi selectată pentru a detecta aritmiile care apar mai rar.

Dacă medicul dumneavoastră vă recomană un tip de analize, vă rugăm să nu le întârziați! Un diagnostic corect poate preveni afecțiuile mai grave și uneori vă poate salva viața!

Patru cincimi dintre oameni au extrasistolă ventriculară și rareori necesită medicamente. La majoritatea pacienților, schimbări simple ale stilului de viață, cum ar fi reducerea cofeinei și alcoolului, renunțarea la fumat, somnul adecvat și reducerea stresului sunt suficiente pentru a ameliora sau chiar a elimina simptomele.

 

Medicamentele pot fi folosite pentru a ameliora simptomele și pentru a trata contracțiile premature ventriculare. Dacă provin dintr-un singur punct focal, se poate folosi ablația cu cateter.

Ablația cu cateter este o intervenție chirurgicală, minim invazivă, care implică utilizarea unor fire foarte subțiri (catetere) pentru a pătrunde prin venele mâinilor sau picioarelor, conduse de fluxul sanguin către inimă. Electrozii amplasați în partea de sus a cateterului măsoară semnalele electrice din inimă și folosesc un sistem de cartografiere asistat de computer pentru a crea o hartă virtuală 3D a inimii. Folosind semnale electrice la nivelul inimii, se determină locația exactă (focalizarea) bătăii ectopice și apoi se eliberează o energie de înaltă frecvență la acel nivel pentru a elimina bătăile anormale. Undele de radiofrecvență transmise prin aceste catetere sunt folosite pentru a distruge zona cu probleme, prevenind astfel transmiterea semnalului care provoacă contracția ventriculară. Acești curenți nu vor dăuna inimii, dar vor împiedica acea mică parte a transmiterii impulsurilor electrice, întrerupând astfel focalizarea care generează extrasistola ventriculară.

 

Ablația cu cateter poate fi reaizată prin anesezie generală sau locală. Procesul este foarte rapid, de obicei nu necesită spitalizare, iar pacientul pleacă acasă în aceeași zi sau în dimineața următoare. Rata de succes este de peste 85%, iar riscurile asociate cu intervenția chirurgicală sunt foarte scăzute (1-2%), inclusiv riscul de sângerare în sau în jurul inimii și necesitatea unui stimulator cardiac permanent.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular