Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Gușa endemică . Când apare și cum poate fi tratată

Gușa simplă este hipertrofia benignă (creștere în dimensiune) a glandei tiroide și nu are nimic de-a face cu bolile tiroidiene (cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul) și tumorile maligne ale organului. Cele mai frecvente cauze ale gușii simple sunt deficitul de iod alimentar, bolile congenitale care împiedică absorbția iodului sau anumite alimente iritante (broccoli, conopidă, varză) și diverse medicamente antipsihotice sau antiaritmice, cum ar fi litiu sau amiodarona.

Gușa este principalul simptom al gușii simple, uneori însoțită de simptome precum dificultăți de respirație sau de înghițire, tuse uscată, răgușeală, îngroșarea vocii sau nodul permanent în gât.

În funcție de prevalența acestei afecțiuni, gușa simplă poate fi endemică/coloidă sau sporadică/netoxică. Această formă este considerată endemică (coloid) atunci când apare la mai mult de 10% din populație, iar cauza ei este deficitul de iod. Cele mai frecvente zone de deficit de sodiu sunt remarcate în  Asia, Africa Centrală, America Latină și anumite părți ale Europei.

Pentru cazurile sporadice, cauza nu este pe deplin înțeleasă, dar poate fi legată de factori de risc precum genetica, sexul și vârsta (boala afectează în principal femeile cu vârsta peste 40 de ani), aportul insuficient de iod și perioadele cu secreție intensă de hormoni tiroidieni, pubertatea, sarcina, alăptarea și anumite medicamente.

Tratamentul gușii simple include de obicei utilizarea de iod radioactiv și/sau hormoni tiroidieni. Uneori poate fi necesară o intervenție chirurgicală, mai ales când simptomele îngreunează respirația sau pacientul dorește să scape de acest inconvenient estetic.

Gușă simplă netoxică sau coloidală: simptome

Gușa simplă este de obicei asimptomatică în stadiile incipiente, iar boala progresează lent în câțiva ani. Mai târziu, manifestările cauzate de creșterea volumului tiroidian (mai degrabă decât nivelurile anormale de hormoni tiroidieni) în contextul comprimării țesuturilor înconjurătoare pot include:

 • Creșterea volumului tiroidian
 • Dificultate la respirație
 • Tuse seacă
 • Respirație șuierătoare
 • Disfagie
 • Dilatarea venelor gâtului
 • Ameţeală
 • Voce răgușită/groasă
 • Senzație de nod în gât

 

Cauze:

Cauza principala a gusei simple netoxice este deficitul de iod. Iodul este un mineral care ajuta la cresterea si dezvoltarea organismului si la dezvoltarea normala a circuitelor metabolice. Doza zilnică recomandată variază în funcție de vârstă, după cum urmează:

 • 110 micrograme, potrivit pentru bebeluși cu vârsta între 0-6 luni
 • 130 micrograme, potrivit pentru bebeluși cu vârsta cuprinsă între 7-12 luni
 • 90 micrograme pentru copii 1-8 ani
 • Copii 9-13 ani 120 mg
 • 150 micrograme pentru adulții peste 19 ani
 • 220 micrograme pentru femeile gravide
 • 290 micrograme pentru femei care alăptează

 

Cele mai bune surse de iod sunt: ​​fructele de mare (pește, crustacee, ulei de pește), sarea și apa de băut bogată în iod.

Dar deficitul de iod poate fi cauzat și de diverse așa-numite alimente cu gust. Aceste alimente conțin o substanță numită acid lipoic, care împiedică tiroida să absoarbă iod-ul. Exemple de astfel de alimente: varză, broccoli, gulia, varză de Bruxelles, napi, hrean, etc. Totuși, datorită numeroaselor efecte benefice ale acestui tip de alimente, se recomandă consumul sub abur, deoarece această metodă de gătit va reduce concentrația acestei substanțe.

 

 

Gușă simplă netoxică sau coloidală: diagnostic

Diagnosticul gușii simple se bazează pe examenul local (evaularea gâtului și palparea), examenul de laborator (TSH, T3, T4) și ecografie tiroidiană.

În cazul gușii endemice, nivelurile de TSH sunt ușor mai mari, T4 este puțin mai scăzut decât media, iar T3 rămâne neschimbat sau ușor crescut.

Uneori este necesar să se măsoare nivelul de anticorpi anti-tiroidieni, mai ales când se suspectează cauze autoimune.

Ecografia tiroidiană poate observa complet glanda tiroidă și nodulii, dimensiunea și localizarea acestora, forma, distribuția și textura vaselor de sânge. În cazurile în care gușa este foarte mare și stresează țesuturile sau organele, poate fi necesară o scanare RMN sau CT toracică.

Biopsia prin aspirație cu ac fin și evaluarea citologică sunt tehnici foarte eficiente de evaluare a nodulilor tiroidieni, ajutând la stabilirea cu precizie a diagnosticului și tratamentului.

Gușă simplă netoxică sau coloidală: tratament

Tratamentul gușii simple variază de la boală la boală. În cazul deficitului de iod este necesară corectarea nivelului prin creșterea aportului de sare iodată, alimente bogate în iod, și limitarea aportului de alimente cu agrișe.

Dacă deficitul de iod nu este cauzat de dietă și cauza gușii simple este necunoscută, poate fi necesar un tratament cu levotiroxină, care reduce dimensiunea tiroidei, dar crește riscul de hipotiroidism și fibrilație atrială.

Dacă compresia este severă și provoacă probleme respiratorii sau când pacientul dorește să scape de umflarea inestetică, poate fi necesar tratament chirurgical - tiroidectomie subtotală bilaterală, lobectomie totală unilaterală, plus lobectomie subtotală contralaterală (chirurgia Dunhill) sau tiroidectomie totală - apoi TSH obișnuit și tratament cu levotiroxină.

Cea mai eficientă modalitate de a preveni gușa simplă endemică este să luați tablete de iod și să mâncați sare iodată și alte alimente bogate în acest mineral.

 

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular