Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Importanța unui sistem imunitar puternic

Pandemia de COVID-19 a devenit deja parte din viața noastră, aceasta apărând în mod oficial în martie 2020. Încă de atunci suntem forțați să trăim diferit față de cum o făceam înainte, fiind limitați de anumite restricții care diferă de la caz la caz.

Dacă, inițial, infectarea cu COVID-19 a părut o simplă răceală, pe parcurs numărul de îmbolnăviri grave a crescut, la fel ca și numărul persoanelor decedate, atât în România, cât și la nivel mondial. Pentru a evita contractarea virusului este esențial să ne protejăm și să utilizăm toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, prevenția fiind una dintre cele mai bune arme pe care le avem la îndemână. Un sistem imunitar puternic este esențial dacă dorim ca această boală să aibă un impact cât mai mic asupra sănătății, așa că un stil de viață bazat pe odihnă, sport și alimentație corespunzătoare sunt lucrurile care pot să facă diferența.

 

Cum se manifestă COVID-19?

 

            Virusul SARS-COV-2 apărut la începutul anului 2020 în China s-a răspândit cu repeziciune în toată lumea. În prezent, România se îndreaptă cu pași mari către al șaselea val de îmbolnăviri, semn că precauția nu a fost punctul forte al statului. Dacă la început părea o simplă răceală, numărul mare de cazuri grave, precum și numărul ridicat de decese, ne-au demonstrat că ne luptăm cu un virus ucigaș în fața căruia putem câștiga numai dacă respectăm măsurile impuse de autorități și dacă avem grijă de corpul nostru.

            Simptomele acestui virus sunt numeroase, în funcție de tulpina contractată. Dintre acestea amintim: dureri în gât, senzație de deshidratare, senzație de oboseală continuă, dureri musculare, migrene. În cazurile mai complicate pacienții se confruntă cu insuficiență respiratorie, afectarea gravă a plămânilor, afectarea vorbirii, imposibilitatea de a te mișca (apare mai rar). Complicațiile apar de cele mai multe ori în cazul persoanelor care suferă și de alte afecțiuni - precum diabet, afecțiuni cardiace, cancer etc.

 

Importanța unei diete echilibrate pentru un sistem imunitar puternic

 

            Cu ajutorul unui sistem imunitar puternic ai șansa de a trece peste COVID-19 fără simptome grave și fără complicații. Pentru acest lucru e nevoie să ai grijă ce mănânci, în așa fel încât corpul tău să aibă rezerve de energie, de vitamine și nutrienți cu ajutorul cărora să poată face față și momentelor mai grele.

            O dietă echilibrată poate să facă diferența atunci când vine vorba despre modul în care se manifestă boala COVID-19, dar și despre efectele acesteia pe termen lung. În primul rând, foarte important este să eviți excesele. Alcoolul, tutunul, grăsimile și mâncărurile fără valoare nutritivă consumate în repetate rânduri contribuie la un corp slăbit, nesănătos, care are mai multe șanse de îmbolnăvire. Este important să ai o alimentație corectă, bogată în vitamine, nutrienți și, de asemenea, să te asiguri că mănânci câte puțin din toate (proteine, lipide, glucide), în așa fel încât să îți asiguri porția de sănătate prin intermediul bucătăriei. Fructele și legumele nu ar trebui să lipsească din meniul unei persoane care pune accentul pe o dietă sănătoasă.

 

Sportul și sistemul imunitar

 

            Știi acele reclame care te îndeamnă să faci măcar 30 de minute de mișcare zilnic? Este important să ții cont de acest sfat, asta pentru că sportul este esențial pentru o viață sănătoasă. Atunci când faci sport reușești să te bucuri atât de un corp sănătos și puternic, cât și de o stare generală bună.

            Pandemia de COVID-19 ne-a oprit de la activitățile în sala de sport o bună perioadă, însă specialiștii ne-au sfătuit să continuăm să ne mișcăm în aer liber. Acest lucru este indicat deoarece o viață sănătoasă nu poate să excludă sub nicio formă sportul, fiind o formă de respect față de corpul și față de sănătatea noastră.

 

Odihna și importanța ei

 

            Într-o lume în care alergăm constant dintr-o parte în alta, trăind într-un secol al vitezei, odihna ocupă un loc tot mai puțin important, iar acest lucru nu este deloc indicat pentru sănătatea noastră. Dacă vrem să fim performanți și să reușim să ne organizăm cât mai bine, atât la muncă, cât și acasă, e esențial să ne odihnim suficient. În funcție de activitățile pe care le avem e indicat să ne rezervăm 6-8 ore de somn pe noapte, precum și momente de odihnă în timpul zilei.

            Nu este neapărat să dormi în timpul zilei, atunci când îți permiți o pauză, ci este suficient să citiți timp de o jumătate de oră sau să faceți alte activități relaxante - care nu implică utilizarea telefonului, a televizorului sau a calculatorului, asta pentru a te bucura cu adevărat de liniște. Odihna este un factor esențial dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic, asta deoarece un corp care nu are energie nu va putea să facă față bolii.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular