Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Manifestările hepatitei D

Hepatita D este una dintre cele mai agresive forme de hepatită și este o boală rară, asta pentru că una dintre condițiile de bază pentru ca această afecțiune să apară este că persoana respectivă trebuie să fi fost infectată cu virusul hepatic care generează hepatita de tip B. Hepatita D afectează ficatul și este rezultatul infecției cu virusul hepatic D. Deoarece pacienții care suferă de această afecțiune sunt bolnavi și de hepatita B, ei pot să sufere de forme foarte agresive care le pun în pericol sănătatea.

 

Transmiterea hepatitei D

 

La fel ca și hepatita B, hepatita D cunoscută și sub numele de Delta se transmite în momentul în care ai contact cu sângele unei persoane infectate, dacă ai contact sexual neprotejat, dar se transmite și de la mamă la făt, prin laptele matern sau chiar și în momentul nașterii dacă mama este deja bolnavă. Transfuziile de sânge, utilizarea unor instrumente care nu au fost dezinfectate corespunzător sunt alte riscuri care pot conduce către îmbolnăvire.

 

Simptomele hepatitei D

 

Simptomele pot să difere în funcție de modalitatea în care se manifestă boala. Suprainfecția înseamnă că o persoană care are hepatită B contractează și hepatită D, iar dacă cele două virusuri sunt contractate în același timp - vorbim despre caz de co-infecție. Persoanele suprainfectate și cele co-infectate au simptome și manifestări diferite.

Simptomele pe care le au pacienții care se prezintă cu co-infecție sunt relativ asemănătoare cu cele ale hepatitei B. Pacienții prezintă febră, migren,e se confruntă cu lipsa poftei de mâncare și scad în greutate în timp scurt, în unele cazuri po să aibă greață și vărsături, dar și senzație de oboseală chiar și la cel mai mic efort. Poate să apară îngălbenirea pielii și a ochilor, urină și scaun închis la culoare, dificultăți în a te concentra atunci când trebuie să îndeplinești o sarcină, precum și dureri ale articulațiilor și dureri abdominale.

Pacienții ce prezintă suprainfecție au simptome mai grave, iar această boală poate să conducă către ciroză sau carcinom hepatocelular. Din păcate, în astfel de situații unica variantă de salvare a vieții poate să fie transplantul de ficat, motiv pentru care rata de mortalitate a hepatitei D este foarte ridicată.

 

Vaccinul, unica modalitate de prevenire a bolii

 

După cum am explicat mai sus este logic că numai o persoană care s-a infectat cu virusul hepatic B poate să dezvolte și hepatita D. Tocmai de aceea, unica soluție pentru a preveni hepatita D este vaccinarea împotriva acestui virus hepatic B.

 

În cazul în care ai fost diagnosticat deja cu hepatită B trebuie să ai foarte mare grijă să nu contractezi și virusul care declanșează hepatita D pentru a nu suferi complicații grave. În acest sens trebuie să ai grijă la modalitățile de transmitere a hepatitei și să te asiguri că îndeplinești cu sfințenie regulile de igienă și de comportament social. Diagnosticarea hepatitei D se face în urma unor analize de sânge specifice.

 

Tratamentul împotriva hepatitei D nu este clar definit

 

Chiar dacă s-au făcut foarte multe studii clinice, din păcate nici până în acest moment nu putem să spunem că există un tratament exact pentru hepatita D. Medicul este singurul care poate să decidă, în funcție de cât de tare este afectat ficatul, care este schema de tratament ce trebuie urmată de către pacienti. Așa cum am menționat anterior, una dintre singurele soluții în cazurile mai grave este transplantul de ficat care, la rândul său, nu garantează faptul că organul nu se va reinfecta.

 

Hepatita D este o boală care poate să degenereze în forme foarte grave ce îți vor afecta serios sănătatea. Este important să te informezi și să urmezi schema obligatorie de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății, schemă care include vaccinul împotriva hepatitei B și previne astfel dezvoltarea hepatitei D. Acest vaccin se administrează bebelușilor chiar în primele 24 de ore de la naștere și conține două doze de rapel. În cazul în care nu a fost administrat în primele ore de viață, vaccinul este valabil și pentru adulți, asigurând imunizarea pe toată durata vieții.

 

Pentru a evita îmbolnăvirile de orice tip, nu doar cu hepatita D, este important să ai un stil de viață sănătos și să ai grijă să îți faci controalele și analizele în mod regulat. Prevenția este cea mai bună armă împotriva bolilor, iar o dietă echilibrată, sportul care nu lipsește din rutina ta și evitarea circumstanțelor riscante pot să te ajute să ai o viață lipsită de griji din punct de vedere al sănătății.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular