Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Notiuni de baza despre acordarea primului ajutor

Din pacate viata este foarte imprevizibila si nu stim niciodata ce ni se poate intampla in urmatoarea secunda. Este posibil sa ne aflam in compania celor dragi, iar uneia dintre persoane sa i se faca rau si sa fie in pericol de a-si pierde viata. In aceasta situatie este extrem de important sa stim sa acordam primul ajutor.

Acest articol va prezinta unele notiuni de baza foarte importante cu privire la acordarea primului ajutor, asa ca trebuie sa cititi pana la final pentru a putea salva un copil, un adult tanar sau o persoana varstnica a carei viata este pusa in pericol.

Interventia pentru salvarea unei persoane care si-a pierdut cunostinta

Din diferite motive, o persoana isi poate pierde cunostinta iar intr-o astfel de situatie viteza cu care actionati pentru a acorda primul ajutor este un factor extrem de important. Trebuie sa cunoasteti metoda de acordare a primului ajutor si sa actionati cat se poate de repede.

Trebuie sa faceti o evaluare a semnelor vitale, si sa descoperiti indiciile clare ca persoana respectiva este lipsita de cunostinta.

Resuscitarea cardio – pulmonara

Exista situatii de urgenta in care se impune resuscitarea cardio – pulmonara. O astfel de metoda de resuscitare trebuie efectuata doar in cazul persoanelor care nu respira, in cazul persoanelor aflate in stare de inconstienta sau in cazul persoanelor care nu au puls (persoanele fara puls prezinta o intrerupere a circulatiei sangelui).

O persoana fara puls se afla in stare de coma, iar o resuscitare cardio – pulmonara se efetueaza cu scopul de a scoate victima dintr-o astfel de situatie si pentru a preveni decesul.

Intr-o astfel de situatie este extrem de important sa actionati rapid, pentru ca este necesar pentru creier sa aiba un flux de oxigen continuu. Este posibil ca celulele creierului sa tolereze o intrerupere scurta a fluxului de oxigen, insa de obicei aceasta intrerupere tolerata dureaza cel mult 3 – 5 minute.

Primul ajutor pentru taieturi si sangerari

Taieturile minore sunt insotite de sangerari usoare, si de regula persoanele care se taie usor la deget sau intr-o alta zona a corpului, se pot auto – ingriji.

Atunci cand insa o persoana sufera o taietura grava, plagile profunde afecteaza structurile adanci ale pielii, iar aici ne referim la artere, viscere si nervi. In aceste situatii este nevoie de acordarea primului ajutor pentru a opri sangerarea.

Daca va aflati in preajma unei persoane care se confrunta cu o astfel de problema este deosebit de important sa apasati cu un material textil curat direct pe rana, pentru a opri sangerarea. Dupa ce reusiti sa faceti acest lucru, este nevoie ca victima sa ajunga la spital pentru ca medicii sa se ocupe mai departe de problema.

Exista situatii in care oprirea sangerarii nu poate fi realizata decat pe cale chirurgicala. In aceste conditii, este foarte important sa sunati de urgenta la 112, iar intre timp sa aplicati presiune directa pe taietura pentru ca sangele care curge sa fie cat mai putin.

Daca taietura s-a produs la mana sau la picior, ridicati mana sau piciorul deasupra nivelului inimii pentru ca in acest fel facilitati oprirea sangerarii, iar daca aveti la dispozitie un garou este necesar sa il folositi daca sangerarea este severa si nu se opreste prin hemostaza.

La final este necesar sa va spalati bine pe maini pentru a preveni orice pericol de infectare. Daca aveti la dispozitie manusi de protectie, folositi-le cand acordati primul ajutor.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular