Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Osteoporoza: boala oaselor de marmură

Osteoporoza este o boală care afectează sistemul osos. Oasele devin atât de fragile încât, căderile simple sau chiar mișcările obișnuite precum aplecarea sau tusea pot provoca fracturi. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la sold, încheietura mâinii sau coloana vertebrală.

 

Deși afectează în principal femeile, osteoporoza apare și la bărbați. Femeile albe și asiatice au un risc mai mare de a face această boală, în special femeile în vârstă care sunt la menopauză.

 

Cum se instalează această afecțiune?

Cauza exactă a osteoporozei nu este încă cunoscută, dar știm cum apare această boală. Osul este un țesut viu, dinamic și în continuă schimbare. Pentru a menține oasele puternice pe tot parcursul vieții noastre, corpurile noastre îndepărtează oasele vechi și le înlocuiesc cu altele noi. Copilăria și adolescența sunt perioadele cheie pentru formarea oaselor noastre: oasele cresc și devin mai puternice.Acest ritm continuă până la vârsta de 25-30 de ani, atingând masa osoasă maximă. După această vârstă, oasele vor trece printr-un proces continuu de formare și distrugere pentru a le menține sănătoase. Totuși, când ajungem la vârsta de 40 sau 50 de ani, acest echilibru se modifică, deoarece țesutul osos nu mai poate fi înlocuit atât mai repede.

Dacă putem vedea interiorul osului, acesta ar arata ca un fagure. Când ai osteoporoză, spațiul din interiorul fagurelui devine mai larg, iar oasele care formează fagurele devin mai subțiri. În plus, învelișul exterior al osului devine mai subțire. Oasele devin subțiri și fragile, ceea ce duce la fracturi.

Riscul de a dezvolta osteoporoză depinde parțial de cantitatea de masă osoasă atinsă până la vârsta de 30 de ani. Cu cât ai mai multă masă osoasă, cu atât este mai puțin probabil să ai osteoporoză pe măsură ce îmbătrânești.

 

Factori de risc:

Cei doi factori principali de risc pentru osteoporoză sunt sexul și debutul menopauzei. În primii câțiva ani după menopauză, masa osoasă a femeilor poate scădea cu o cincime. Există și alți factori de risc suplimentari, cum ar fi stilul de viață, sănătatea și anumite medicamente.

 

Factori de risc care nu pot fi modificați:

Femeile sunt mai predispuse să sufere de osteoporoză decât bărbații.

Vârsta – riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta.

• Femeile de rasă albă sau asiatice au cel mai mare risc de osteoporoză.

• Istoric familial – Persoanele cu osteoporoză din familie, în special dacă rudele au fracturi de șold, prezintă un risc mai mare de osteoporoză.

Condiții fizice – femeile și bărbații cu statură mică prezintă un risc mai mare de osteoporoză.

Nivelurile hormonale – Osteoporoza este mai frecventă la persoanele cu niveluri ridicate sau scăzute ale anumitor hormoni, cum ar fi hormonii sexuali, hormonii tiroidieni și hormonii secretați de glandele suprarenale.

 

Factori de risc care se pot schimba:

Persoanele cu dietă - persoanele cu aport scăzut de calciu și tulburări de alimentație prezintă un risc mai mare de osteoporoză.

Utilizarea steroizilor și a anumitor medicamente - utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate interfera cu procesul de reconstrucție osoasă. Osteoporoza este, de asemenea, legată de medicamentele utilizate pentru combaterea sau prevenirea bolilor precum epilepsia, refluxul gastric, cancerul și respingerea unui transplant.

Alte boli - persoanele diagnosticate cu următoarele boli au un risc mai mare de osteoporoză: boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, boli ale rinichilor sau ficatului, lupus, cancer, mielom multiplu, artrită reumatoidă. Boala mai este asociată și cu: lipsa de exercițiu fizic, consumul excesiv de alcool, fumatul.

 

Cum poate fi depistată osteoporoza?

Un dispozitiv care utilizează raze X la nivel scăzut pentru a determina proporția de minerale din os poate fi folosit pentru a măsura densitatea osoasă. În acest test neinvaziv, numit densitometrie osoasă (DXA), te întinzi pe o masă în timp ce scanerul trece peste corpul tău. În cele mai multe cazuri, se verifică oasele șoldurilor, încheieturilor și coloanei vertebrale.

 

Testul DXA oferă informații importante pentru a vă ajuta să înțelegeți riscul de fractură: poate indica o densitate osoasă normală sau o masă osoasă scăzută. Această afecțiune se numește osteopenie. Cu toate acestea, când masa osoasă este foarte scăzută, înseamnă că există osteoporoză, iar oasele devin subțiri și fragile și se vor rupe.

 

Se recomandă ca toate femeile care au 65 de ani sau mai mult sau care au intrat în menopauză și au factori de risc înrudiți să efectueze acest tip de examinare.

Tratamentul osteoporozei

Tratamentele recomandate se bazează de obicei pe estimări ale riscului de fractură în următorii 10 ani și folosesc informațiile furnizate de densitometria osoasă. Dacă riscul nu este mare, este posibil ca reumatologul să nu prescrie niciun medicament și să se concentreze în schimb pe modificarea factorilor de risc.

Tratament cu bifosfonați

Dacă riscul unei fracturi este mare în următorii 10 ani, medicul dumneavoastră vă va prescrie tratament cu bifosfonați.

 

Deși bifosfonații sunt cel mai frecvent medicament prescris pentru osteoporoză, aceștia pot avea multe efecte secundare: greață, dureri abdominale și senzație de arsură. Experții spun că aceste reacții adverse apar de obicei atunci când pacienții nu respectă instrucțiunile de medicație. Se recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele efecte secundare ale tratamentului cu bifosfonați.

 

Terapia hormonală

Terapia cu estrogeni, mai ales atunci când este administrată la scurt timp după menopauză, poate ajuta la menținerea densității osoase. Cu toate acestea, crește riscul de cheaguri de sânge, cancer endometrial, cancer de sân și boli de inimă. Prin urmare, de obicei se recomandă femeilor tinere să utilizeze estrogen. Există, de asemenea, alternative la terapia cu estrogeni care imită efectele lor benefice asupra menținerii densității osoase la femeile aflate în postmenopauză și evită riscurile asociate cu estrogenul.

 

La bărbați, osteoporoza poate fi legată de scăderea treptată a nivelului de testosteron din organism. Prin urmare, terapia de substituție cu testosteron poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor asociate cu testosteronul scăzut.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular