Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Otita, o boală dureroasă a urechii: cauze și tratament

Întâlnită atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor, otita este o afecțiune a urechii care, netratată, poate să conducă la complicații grave. Dacă la început vei resimți dureri mai ușoare sau mai puternice, în timp auzul tău poate să fie afectat în cazul în care nu urmezi tratamentul indicat de medicul specialist. Primul pas este să faci o vizită la cabinetul medicului de familie, medic care te poate redirecționa către medicul ORL-ist dacă este necesar.

            Durerea pe care o poate cauza otita, în funcție de tipul acesteia, poate să fie uneori insuportabilă. Tratamentul are scopul atât de a ameliora simptomele, cât și de a duce la dispariția infecției care cauzează această boală.

 

Cum se manifestă otita la copii și adulți

 

            Simptomele otitei sunt ușor diferite în cazul copiilor și a adulților. De cele mai multe ori, copii resimt mai puternic neplăcerile cauzate de otită. Aceștia au parte de durere la nivelul urechii, o durere care nu îi lasă să doarmă și îi face să fie neliniștiți atât pe durata zilei, cât și noaptea. De asemenea, copiii manifestă o stare de iritabilitate continuă, asta și din cauza febrei care poată să ajungă chiar și la 40 grade. În această perioadă copiii mănâncă mai puțin și refuză chiar și gustările preferate, asta din cauza stării generale proaste.

            Adulții prezintă febră mai rar, însă și ei sunt afectați de dureri la nivelul urechii, secreții, senzația de ureche înfundată în mod constant, precum și stări de greață. În plus, auzul poate să fie afectat atât în perioada manifestării bolii, cât și pe termen lung.

 

Complicații ale otitei

 

            Otita netratată poate să se dezvolte și să cauzeze probleme pe termen lung. Agravarea otitei diferă de la caz la caz, însă de cele mai multe ori s-au întâlnit afecțiuni precum perforarea timpanului, pierderea auzului, pareză sau semi-pareză facială și chiar și meningită.

            Pentru a evita aceste complicații grave e necesar ca în momentul în care remarci dureri la nivelul urechii sau senzația de ureche înfundată - primele simptome ale otitei - să te prezinți la medicul de familie pentru a te ajuta să tratezi din timp boala. Cu cât acționezi mai repede, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

 

Cauzele apariției otitei

 

            Unele obiceiuri care fac parte din rutina noastră zilnică pot să conducă la apariția otitei. Te-ai gândit vreodată că utilizarea bețișoarelor de urechi mult prea des te poate afecta? Pentru a-ți curăța urechile în mod corect trebuie să folosești un prosop, fără să introduci obiecte prea adânc în ureche.

            De asemenea, în cazul în care ai un stil de viață nesănătos, nu faci mișcare și ai o alimentație proastă, sistemul tău imunitar va fi afectat în timp. Acest lucru poate să conducă la apariția otitei, precum și a altor boli care se instalează mult mai ușor într-un corp slăbit din cauza faptului că nu ai suficientă grijă de tine.

            Un alt factor care poate să determine apariția otitei este netratarea bolilor precum astmul sau deviația de sept. În situația în care știi că ai aceste boli este important să acționezi în consecință și să apelezi la medicul specialist pentru a te vindeca înainte de apariția complicațiilor.

 

Cum tratăm și cum prevenim otita?

 

            Prevenția este cel mai important lucru pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl facem pentru sănătatea noastră. În ceea ce privește afecțiunile urechii, otita fiind una dintre ele, este indicat să te vaccinezi antipneumococic. Acest tip de vaccin te va proteja împotriva bacteriilor ce duc la apariția afecțiunilor urechii, așa că șansele ca otita să te afecteze devin mult mai mici. De asemenea, este important să ai un stil de viață sănătos, să eviți petrecerea timpului în locurile în care se fumează, să eviți zonele cu grad ridicat de umezeală sau unde este foarte frig, precum și traumatismele provocate de diverse obiecte (ex. bețișoare de urechi).

            Tratamentul otitei implică de cele mai multe ori medicamente prescrise de medicul specialist. Aceste medicamente pot să includă antibiotice care tratează infecția, pastile care ameliorează durerile, dar și medicamente care au ca scop scăderea febrei atunci când este cazul. Tratamentul nu este unul ușor, așa că este important ca în această perioadă să te menajezi, să te odihnești și să ai o dietă bogată în vitamine și nutrienți. În cazul în care durerile persistă, în afară de tratamentul medicamentos poți să aplici local comprese îmbibate într-o soluție cu antibiotic, însă numai la recomandarea medicului specialist.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular