Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Primele semne ale diabetului zaharat

Diabetul: este cea mai frecventă boală a sistemul endocrin. Această afecțiune poate apărea atunci când cantitatea de insulină secretată în organism nu este în cantități optime sau celulele periferice nu răspund la efectele acestuia (insulina este un hormon care ajută la scăderea zahărului din sânge). Această situație va provoca întreaga tulburare a metabolismului și, în timp, va afecta funcția diferitelor organe ale corpului.

Corpul nostru are nevoie de energie în fiecare zi, iar această energie este obținută prin alimente. În primul rând, alimentele pe care le oferim organismului sunt transformate în glucoză prin procesul de digestie. Glucoza ajunge apoi în sânge și este sintetizată în energie cu ajutorul insulinei produsa de pancreas. Problemele apar atunci când pancreasul nu poate produce insulina necesară sau organismul nu poate utiliza eficient acest hormon. În aceste cazuri, glucoza nu mai este transformată în energie, iar cantitatea acumulată în organism este mai mult decât normală, ceea ce favorizează apariția diabetului. Efectul direct este creșterea nivelului de glucoză din sânge, adică conținutul de glucoză din sânge depășește limita normală. Această afecțiune se numește hiperglicemie.

Care sunt tipurile de diabet?

În funcție de cauza bolii, există multe tipuri de diabet, dintre care cele mai frecvente sunt de tip 1 și de tip 2.

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 implică o lipsă de insulină în organism sau o cantitate insuficientă a acestui hormon în organism, care este cauzată de o funcție slabă a pancreasului. Este cel mai frecvent în rândul tinerilor, iar acest lucru duce la dependența de insulină.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este rezultatul a două disfuncții: rezistența celulară la acțiunea insulinei și defecte pancreatice. Este cea mai frecventă formă de diabet și este de obicei asociată cu obezitatea. Pacienții nu vor deveni dependenți de terapia cu insulină, trebuie doar să controleze nivelul zahărului din sânge prin alimentație adecvată, exerciții fizice și, dacă este necesar, prin tratamentul recomandat de medic.

Care sunt simptomele diabetului?

De obicei, din cauza lipsei simptomelor, diabetul nu poate fi depistat în stadiile incipiente. Creșterea nivelului de zahăr din sânge este lentă, așa că durează ceva timp pentru a provoca daune organismului. Simptomele diabetului includ:

 • Sete excesivă;
 • Urinări mai frecvente decât de obicei (poliurie);
 • Poftă de mâncare (exces de mâncare);
 • Oboseală.

În timp, pe măsură ce boala progresează, simptomele se pot răspândi la alte sisteme, organe sau părți ale corpului, acestea ducând la:

 • Vedere încețoșată;
 • Furnicături sau amorțeală la nivelul membrelor;
 • Infecții ale pielii;
 • Infecții ale tractului urinar.

Diabetul zaharat în timpul sarcinii (gestațional)

Femeile însărcinate au nevoie periodic de multe controale medicale. Printre aceste controale se includ și analizele  pentru măsurarea glicemiei. Diabetul zaharat dezvolat în timpul sarcinii poartă numele de diabet gestațional și poate evolua atât către diabetul de tip 1, cât și către diabetul de tip 2. Totuși, este posibil ca la finalul sarcinii, sintetizarea glucozei să se realizeze, din nou, în mod normal.

Realizarea unor analize dedicate pentru a depista diabetul gestațional este crucial, atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului. În cazurile în care această afecțiune nu a fost identificată la timp, poate surveni chiar și decesul (atât pentru mamă, cât și pentru făt).

Orice femei ce a fost diagnosticată cu diabet în timpul sarcinii, trebuie să realizeze, la aproximativ două luni după naștere, un test prin care să se stabilească dacă diabetul a persistat sau nu.

Care sunt valorile normale ale glicemiei:

 1. Glicemia pe stomacul gol: 72 mg/dl - 108 mg/dl
 2. Valori la limită: 120 mg/dl - 180 mg/dl
 3. Valoare cu risc de îmbolnăvire: aproximativ 215 mg/dl
 4. Valoare cu risc crescut:  mai mare de 315 mg/dl 
 5. Valoare sub normal: 50 mg/dl

Ce teste putem face pentru a ne verifica glicemia?

            Verificarea glicemiei se poate face în mai multe moduri, fiecare presupunând prelevarea unor probe de sânge:

 1. Analize de sânge - Cel mai utilizat test, acesta se face prin recoltare unor probe de sânge la cel puțin opt ore de la ultima masă. Cel mai indicat este ca prelevare să se realizeze dimineața.
 2. Testul oral de rezistență la glucoză – Acest test presupune două etape
 1. Prelevarea unor probe de sânge pe stomacul gol.
 2. Pacientul primește o băutură dulce, iar la două ore se repetă analiza.

Acest test verifică modificare valorii glicemice în urma consumului de zahăr.

 1. Hemoglobina glicată ( HbA1c) – prezintă variațiile glicemiei din ultimele trei luni

Nu ignora semnele și realizează-ți unul dintre aceste teste, atunci când simți că este nevoie!

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular