Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Primele semne ale unei hernii de disc

O hernie de disc intervertebrală este o afecțiune care apare atunci când discul intervertebral (în principal inelul fibros - partea exterioară a discului intervertebral) este deteriorat, ceea ce face ca conținutul său elastic, asemănător unui gel (nucleul pulpos) să iasă în afară.

 

O hernie de disc cauzată de atingerea sau comprimarea unui nerv sau a măduvei spinării poate provoca durere, amorțeală și slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor. Nu toate persoanele cu hernie de disc vor experimenta aceste semne de hernie de disc.

Tipuri ale herniei de disc:

Deși poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale, cele mai frecvente forme de hernie sunt coloana lombară (partea inferioară a spatelui) și coloana cervicală (zona gâtului) - părți ale corpului pe care le folosim în principal în viața de zi cu zi. Spre exemplu, atunci când ne aplecăm pentru a ne lega șireturile sau când dormim pe o parte. În funcție de zona afectată, durerea este diferită.

Hernie de disc lombară

Dacă mișcarea discului intervertebral este la nivelul coloanei lombare, această afecțiune se numește hernie de disc lombară. Simptomele herniei de disc lombare includ durere în șolduri, coapse și sub genunchi. Nervii cei mai afectați sunt nervul sciatic (cel mai lung nerv din corp) și nervul femural. Durerea poate fi însoțită de furnicături și amorțeală la nivelul membrelor și zonei afectate.

Hernie de disc cervical

Dacă se găsește o hernie de disc în partea superioară a coloanei vertebrale, această afecțiune se numește hernie de disc cervical, iar durerea se va manifesta în umeri și brațe. Această durere crește treptat în intensitate și poate fi însoțită de furnicături sau amorțeală.

 

 

Primele semne și simptome:

Majoritatea herniilor apar în partea inferioară a coloanei vertebrale (talie), dar pot apărea și la gât. Semnele și simptomele depind de dimensiunea herniei de disc și dacă există compresie nervoasă.

Cele mai frecvente semne și simptome ale unei hernie de disc sunt:

 

Dureri de picioare sau dureri de mână. Dacă hernia de disc este situată în talie, durerea în fese, coapse și gambe este mai severă. De asemenea, poate afecta o parte a piciorului (sciatica). În cele mai multe cazuri, o hernie de disc lombară apare pe o parte (stânga sau dreaptă), ceea ce poate provoca comprimarea unei singure rădăcini nervoase și poate provoca durere la un picior. Foarte rar, rădăcinile nervoase multiple pot fi comprimate, caz în care simptomele pot apărea la ambele membre inferioare.

Dacă hernia de disc este situată în zona coloanei vertebrale cervicale, durerile de mâini sau umeri vor fi mai severe.

Această durere poate fi exacerbată atunci când tușiți, strănutați sau vă mișcați coloana vertebrală în anumite poziții (răsucirea coloanei vertebrale). Durerea se poate îmbunătăți în poziția relaxată a coloanei vertebrale, iar presiunea herniei de disc va fi redusă.

 

Amorțeală sau furnicături. Persoanele cu hernie de disc pot prezenta amorțeală sau furnicături în părțile afectate ale corpului.

 

Slăbiciune. Mușchii conectați la nervul afectat tind să se slăbească. Acest lucru va afecta capacitatea de a ține sau ridica lucruri.

 

 

 

Factori de risc:

Factorii de risc care pot crește riscul de hernie de disc includ:

  1. Greutate excesiva. Excesul de greutate pune presiune asupra coloanei vertebrale și poate provoca hernie de disc.
  2. Anumite job-uri pot provoca hernie de disc. Persoanele care oferă servicii care implică un efort fizic crescut prezintă un risc mai mare de probleme ale coloanei vertebrale. Ridicarea, tragerea, împingerea, îndoirea și răsucirea repetate pot crește riscul de hernie de disc.
  3. Factori genetici. Unii oameni au o predispoziție genetică pentru o hernie de disc.

 

Hernia de disc: diagnostic

În timpul examenului fizic, medicul va verifica sensibilitatea spatelui. Medicul dumneavoastră vă va cere să faceți câteva acțiuni pentru a determina cauza durerii. De asemenea, este necesară examinarea sistemului nervos pentru a verifica:

  • Reflexe
  • Puterea musculară
  • Capacitate motorie de la nivelul picioarelor
  • Capacitatea de a percepe atingerile ușoare

Pe lângă examenul fizic, sunt necesare și anumite teste pentru a diagnostica hernia de disc:

 

Radiografie - Este posibil ca razele X să nu poată diagnostica hernia de disc, dar dacă este cauzată de o fractură sau de o tumoare, poate dezvălui alte cauze ale durerii de spate.

Tomografia computerizată (CT) - Razele X arată imagini din diferite unghiuri ale coloanei vertebrale și ale structurilor adiacente. Aceste imagini sunt combinate pentru a forma o imagine în secțiune transversală a coloanei vertebrale și a zonei din jurul coloanei vertebrale.

Rezonanță magnetică nucleară. Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică se pot obține imagini 3D ale coloanei vertebrale și ale structurilor adiacente. RMN-ul arată o imagine a locației unei hernie de disc și poate determina ce nervi sunt afectați.

Mielografie - un examen radiologic folosind un agent de contrast care poate oferi informații despre coloana vertebrală. Chiar și în prezența mai multor hernii de disc sau a altor afecțiuni, acest studiu subliniază presiunea asupra măduvei spinării sau a nervilor.

Testul nervilor

Electromiografia și testele nervoase măsoară modul în care impulsurile electrice se mișcă de-a lungul țesutului nervos. Acest lucru ajută la determinarea locației leziunilor nervoase.

Tratament

            Fiind vorba despre o afecțiune ce acționeă asupra sistemului nervos, tratamentul poate varia de la simpla medicație, până la kinetoterapie sau intervenție chirurgicală. Cere sfatul unui medic specialist încă de la primele simptome.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular