Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Primul ajutor în cazul unui accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebal (prescurtat AVC) este un eveniment patologic cu repercusiuni asupra funcțiilor creierului, în cazurile agresive ducând la paralizii severe sau chiar deces. În sine, un accident vascular cerebral, reprezintă momentul în care un vas de sânge care asigură circulația la nivel cerebral se sparge sau este blocat de un cheag.

            Asemănător infarctului, accidentul vascular cerebral diferă în simptomatologie în fucție de locul în care sa produs:

 1. AVC în partea dreaptă a creierului

 

Dacă AVC-ul se produce pe partea dreaptă a creierului, atunci simptomele vor afecta mișcările și senzațiile. Spre exemplu, mâna nu va putea fi ridicată deasupra capului  sau o jumătatea a feței va fi căzută.

 

 1. AVC în partea stângă a creierului

 

Dacă AVC-ul se produce pe partea stângă a creierului, atunci vor fi afectate vorbirea și pronunția. Această afecțiune se numește afazie sau disfazie și se clasifică în 4 tipuri:

 1. Afazie anatomică
 • Afazia anatomică este ce mai ușoară formă, uneori putând fii chiar neobservată. Persoanele cu acest tip de afazie pot purta conversații normale în majoritatea situațiilor, probleme de expirmare și comunicare evidențiindu-se doar în anumite situații, cum ar fi: comunicarea cu anumiți oameni, comunicarea în anumite locuri, comunicarea în cadrul anumitor evenimente.

 

 1. Afazie expresivă
 • Afazia expresivă reprezintă dificultatea utilizării limbajului în exprimare, în acest caz putând fi afectatea capacitatea de a vorbi, de a scrie sau chiar ambele. Spre exemplu, vorbirea poate prezenta multe întreruperi, exprimarea poate fi incoerentă, subiectele vor fi repetitive, iar în scriere se pot omite cuvintele de legătură sau ordinea acestora dintr-o propoziteție/frază poate fi eronată.

 

 1. Afazie receptivă
 • Afazia receptivă se diferențiază prin faptul că, pacientul înțelege cu dificultate limbajul, manifestând și probleme de vorbire, citire sau chiar înțelegere. Pe scurt, oamenii pot auzi sunetele din jur, sunt capabili de a citit, dar nu pot înțelege.

 

 1. Afazie globală
 • Afazia globală este cea mai gravă formă, fiind indusă de leziuni extinse ale creierului. Persoanele ce au afazie globală își pot pierde definitiv capaciatatea de a comunica, ajungând la stadiul în care se pierde și capaciattea de înțelege ce spun cei din jur; își pierd capacitatea de a scrie dar și de a citi.

 

Sistemul FBVT (față, braț, vorbire, timp) pentru a recunoaște un AVC:

 

Față – se poate sesiza o diferență în expresivitate, gura și ochiul putând avea un aspect căzut.

Braț – se poate instala incapacitatea de utilizare a unui braț, acesta putând fii ridicat cel mult până la nivelul pieptului.

Vorbire – apar dificultăți de vorbire și de înțelegere

Timp – sunați cât mai repede la 112!

 

Dacă este prezent oricare din simptomele menționate mai sus, sunați de urgență la 112 și râmneți lângă victimă până la venirea echipajelor medicale.

 

Cum puteți evalua de urgență un posibil caz de AVC?

 1. Zâmbetul – Rugați victima să zâmbească sau să își arate dantura. Observați dacă există asimetrii sau dacă unul din colțurile gurii este mai lăsat decât celălalt.
 2. Brațele – Rugați victima să își ridice brațele deasupra capului în timp ce are ochii închiși. Observați dacă unul din brate cade după ridicare sau nu poate fi adus la același nivelul cu celalalt braț.
 3. Vorbirea – Rugați victima să repete 2-3 propoziții pentru vedea dacă exprimarea este coerentă sau există bâlbâieli

 

Dacă accidentul vascul sa produs la nivel ocular, se poate instala și vederea încețoșată sau chiar orbirea. Acționarea rapidă este crucială pentru viața victimei. În funcție de zona în care sa produs spargerea sau blocarea vasului de sânge, poate surveni chiar decesul, sau în cazul în care nu a fost vorba de un vas vital, paralizia.

Nu oferiți niciodată pastile sau lichide victimei deoarece există riscul de înec!

Astfel de evenimente pot fi prevenite pintr-o alimentație sănătoase și prin controale cardiologice regulate. Cedarea vaselor de sânge poate fi datorată vâscozității sângelui sau al depunerii de grăsimi de pe pereții acestora.

Sfaturi pentru prevenție:

 • Evitarea sedentarismului  - un stil de viață activ pune în funcțiune sistemul limfatic, eliminând astfel toxinele ce s-ar putea depunde pe pereții vaselor de sânge.
 • Evitarea stresului – stresul mărește tensiunea arterială, sângele exercitând astfel mai multă presiune asupra vaselor de sange.
 • Controlul afecțiunilor hormonale -  diabet zaharat, dislipidemie etc.
 • Fumatul - fumatul reduce oxigenul din sânge crescând ritmul cardiat, acest lucru solicită nejustificat sistemul respirator și obosește inima. În condiții de efort prelungit, fumătorii pot dezvolta și hipertensiune datorită rezidurilor depuse peste pereții vaselor de sânge. Instalarea hipertensiunii crește semnificativ riscul de AVC.

Informația este mai mult decât putere atunci când poate salva o viață!

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular