Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Primul ajutor în cazul unui infarct

Atacul de cord (sau infarctul miocardic acut), este un eveniment patologic de natură cardiacă, caracterizat prin blocare unei artere făcând astfel imposibil transferul sângelui către inimă. Blocajul circulator al sângelui survine cel mai des din cauza blocării totale sau parțile a unei artere cu grăsimi, colesterol sau alte substanțe ce pot froma bariere.

Aceste bariere pot fi divizate, formând astfel cheaguri de sânge ce vor priva miocardul de oxigen, ducând astfel la necrozarea acestuia. Crezi că cineva are un atac de cord? Atunci sună imediat la 112!

            Iată ce trebuie să știi despre atacul de cord, dar și ce poți face până la venirea echipajelor.

Cum recunoști apariția unui atac de cord?

            Fiind vorba despre un eveniment patologic, semnele și simptomele pot varia în funcție de sexul persoanei, vârsta și condiția fizică. Semnele pot varia, de la durere acută în piept (ca o ghiară, nu ca un cuțit), până la durere în degetul mic și inelar de la mâna stângă, sau durere în zona mandibulară.

            Totuși, există câteva semne prin care putem recunoaște un atac de cord:

 • Disconfort sau jenă la nivelul pieptului. De cele mai multe ori, aceasta este descrisă ca fiind o presiune episodică. Aceasta are o intensitate variabilă, timp de câteva minute, după care dispare și reapare cu o intensitate mai mare.
 • Pe langă durerea din piept, pacientul mai poate simți durerea și în: brațe, gât, bărbie, spate, dinți.
 • Dificultate în respirație
 • Privire confuză și săbiciune în orice mișcare
 • Greață și tahicardie
 • Instalarea sentimentului de moarte (asociat de cele mai multe ori cu anxietatea)

Simptomatologia ce include: dureri de gât, umeri, spate sau dureri abdominale este mai frecvent întâlnită în rândul femeilor.

 

4 etape prin care puteți salva o viață!

            Indiferent dacă suntem medici sau nu, cu toții putem realiza câteva acțiuni simple, dar care vor face diferența dintre viață și moarte.

 1. Apel de urgență: 112

Trebuie să apelăm de urgență numărul 112 din momentul în care suspectăm că este vorba despre un atac de cord. În funcție de stare în care se află pacientul, trebuie să acționăm astfel:

 1. Dacă pacientul este inconștient

În cazul acesta, trebuie să îl așezăm pe o suprafață dură, dreaptă. Ne asigurăm și verificăm căile respiratorii și semnele vitale. Dacă pacientul nu este conștient, apelăm 112 pe speaker, în timp ce noi începem masajul cardiac.

 1. Dacă pacientul este conștient

În cazul în care pacientul este conștient, asigurați libertatea căilor repiratorii și așezați pacientul pe un scaun. Încercați să îl liniștitiți în cazul în care este panicat și sunați de urgență la 112.

O tehnică care poate ajuta în aceste situații este tusea voluntară. Pacientul trebuie să inspire adânc și să tușească puternic cam o dată la două secunde. Tusea va acționa asemeni unui masaj cardiac, ajutând circulația la nivel toracal și menținând aportul de oxigen până la sosirea cadrelor medicale.

 1. Acțiuni și medicație de urgență

În cazul în care pacientul nu este conștient, nu căutați să îi administrați medicație de urgență, nici măcar cea sublinguală. Acțiunile mecanice pot face ca pastila să se blocheze în căile respiratorii și să înrăutățească situația. În acest caz, se impune doar realizarea manevrelor de resuscitare până la venirea echipajelor specializate.

Dacă pacientul este conștient se poate administra, după caz, aspirină dacă pacientul nu este alergic. Se mai poate interveni și cu o pastilă de nitroglicerină, doar dacă pacientul a mai primit această medicație. În caz contrar, situația se poate agrava.

Ce nu trebuie să faci în cazul unui infarct!

Dacă până acum am prezentat câteva acțiuni de urgență în cazul infarctului, trebuie să știi că exist și lucuri pe care nu avem voi să le facem.

 1. Persoane se va deplasa doar cu autorul ambulanței sau va fi trasportat de cineva apropiat.

Nu lasați victima să conducă personal sau să opteze pentru deplasarea cu mijloace de transport în comun. Efortul depus poate agrava situația, reducând astfel șansele de supraviețuire.

 1. Nu ignorați semnele și nu părasiți persoana de lângă voi. Starea alterată poate cauza: înec, amețeală, căzături etc. Pacientul trebuie supraveghiat pentru a nu suferi și alte accidentări.

 

Nu administrați nicidoată medicamente care nu au fost prescrise de către un medic specialist și nu utilizați alternarive ”populare”.

Bonus: Cum putem preveni apariția infarctului miocardic?

Consumul de usturoi crud

 • Acesta conține o substanță  numită alicină care ajută în menținerea unei funcționalități optime ale inimii.

Complex de vitamina B

 • Vitamina B poate lărgi vasle de sânge, ușurând astfel circulația și presiunea de pe pereții arterelor.

Tensiunea arterială

 • Măsoară-ți tensiunea arterială în mod constant pentru a preveni un infarct.

 

            Acest articol poate salva o viață. Nu ignorați semnele și acționați încă de la primele simptome. Siguranța și încrederea de sine ne poate ajuta în astfel de situații, nu trebuei să ne panicăm pentru a nu stresa și mai mult pacientul. O minte care își stăpânește emoțiile este primul nostru ajutor!

 

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular