Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Rujeola

Rujeola - cum recunoști simptomele și cum se tratează

Copiii sunt predispuși la numeroase afecțiuni în primii ani din viață, iar rujeola este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Dacă ești părinte, cu siguranță te gândești speriat la consecințele acestei boli, așa că cel mai bine este să te documentezi în prealabil, ca atunci când apar primele simptome să știi să le recunoști și să urmezi pașii înspre vindecare.

 

Cum se transmite rujeola

O boală foarte contagioasă, rujeola se transmite prin tuse, strănut și inclusiv pe calea aerului. Copiii sunt predispuși la rujeolă mai ales după ce ajung la grădiniță, acolo unde intră în contact cu toți colegii. Odată ce unul dintre copii are această boală, este foarte probabil ca și juniorul tău să fie afectat și să apară primele simptome.

Virusul care conduce la apariția rujeolei este deosebit de contagios deoarece se transmite pe calea aerului, adică nici măcar nu e nevoie de contact propriu-zis. O a doua cauză este aceea că un copil infectat atinge diverse suprafețe, iar virusul trăiește acolo chiar și două ore. Dacă un alt copil atinge obiectul respectiv, sunt șanse foarte mari să ia boala.

Rujeola poate să fie prevenită prin vaccinare, însă nu înainte de a discuta cu medicul de familie și cu medicul pediatru. Odată ce copilul a trecut prin boală, acesta este imunizat și chiar dacă va mai fi expus la virus de-a lungul vieții, simptomele nu o să mai apară.

 

Care sunt simptomele rujeolei

Ca orice boala, rujeola vine cu simptomele ei neplăcute. Primul semn că cel mic a fost contaminat cu acest virus este febra care poate să ajungă chiar și la 40ºC, dar și erupția cutanata. Pe piele apar bubițe mici și roșii care provoacă mâncărime și, implicit, o stare neplăcută de agitație și nervozitate. Zonele cele mai afectate în majoritatea cazurilor sunt fața, zona din spatele urechilor, dar și mâinile și picioarele. De obicei, aceste simptome se ameliorează în aproximativ 3-4 zile de la debut și dispar cu totul în maxim 10 zile - asta, desigur, în cazul în care nu apar complicații.

Alte simptome ale rujeolei care pot însoți febra și mâncărimile locale sunt senzația de nas înfundat și rinoreea, tuse, dar și inflamații la nivelul ochilor. Primele simptome nu apar imediat, ci virusul are o perioada de incubație de 7-21 de zile și abia după aceea poți să iți dai seama daca cel mic a fost infestat sau nu.

Tratamentul rujeolei implica ameliorarea mâncărimii prin aplicarea locala de creme specifice, iar în cazul în care apar complicații precum afecțiuni ale plămânilor, e nevoie de antibiotic. Toate acestea se fac numai la recomandarea medicului pediatru în urma unei consultații.

 

Ce complicații pot să apară în cazul rujeolei

În primul rând, rujeola conduce la scăderea imunității. Sistemul imunitar este direct afectat, astfel că în perioada în care copilul este bolnav trebuie să aibă o dietă cât mai echilibrată, bogată în vitamine și nutrienți. De asemenea, trebuie să consume lichide și e necesară odihna pentru o recuperare cât mai rapidă.

Complicațiile în urma rujeolei pot să fie ușoare, dar pot să aibă și o gravitate mai mare. Infecțiile urechii, diareea sau bronșita sunt afecțiuni care, în foarte multe cazuri, derivă din rujeolă tocmai din cauza sensibilizării organismului.

De cealaltă parte, rujeola, mai ales dacă nu este ținută sub supraveghere atentă, poate să degenereze în complicații grave. Copiii care au o imunitate foarte scăzută pot dezvolta pneumonie sau chiar encefalită, însă cazurile de encefalită afectează un număr mic de persoane și reprezintă situații excepționale. Chiar și așa, cel mai bine este să acorzi atenție sporită copilului atunci când este bolnav și să urmezi întocmai sfaturile medicului pediatru.

Una dintre cele mai frecvente boli în copilărie, rujeola este des întâlnită în primii ani din viață. Cu toate acestea, nici adulții nu sunt feriți, mai ales dacă nu au făcut vaccinul împotriva virusului sau dacă nu s-au imunizat pe cale naturală, adică dacă nu au trecut prin boală. Din păcate, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât simptomele pot să fie mai dure, așa că este chiar de preferat să faci această boală în copilărie.

În orice caz, un sistem imunitar puternic poate să facă față cu brio oricărei boli. Pentru a te asigura că organismul tău suportă afecțiunile la care este expus trebuie să ai un stil de viață sănătos pe care să-l inoculezi inclusiv mezinului familiei. Alimentația sănătoasă, evitarea exceselor de orice tip și sportul sunt fundamentale pentru a te bucura de o viață liniștită, fără probleme majore de sănătate, iar aceste lucruri sunt valabile indiferent de vârstă.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular