Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Tot ce ai nevoie să știi despre tinitus!

Tinitusul este o senzație puternică, manifestată printr-un zgomot constant în urechi. Poate fi resimțită ca o senzație de pulsație sau de echilibru. Este un sentiment neplăcut, dar de cele mai multe ori, acesta nu indică probleme serioase de sănătate.. Tinitusul, numit și acufene, nu este o boală în sine, ci un simptom al unor afecțiuni preexistente (cum ar fi pierderea auzului la vârstnici), traumatisme ale urechii sau tulburări circulatorii și este frecvent la una sau ambele urechi, afectând aproximativ 15-20% din populație.

La fel ca vertijul, tinitusul provine din urechea internă, dar cea mai frecventă cauză este afectarea cililor de pe celulele responsabile de auz (celulele auditive). Când sunt afectate, acestea  pot trimite semnale către creier, producând doar sunete slabe. Cu alte cuvinte, tinitusul poate fi rezultatul circuitelor neuronale din creier care încearcă să se adapteze la pierderea cililor senzoriali prin inducerea sensibilității la sunete (acest lucru explică de ce pacienții cu tinitus sunt prea sensibili la zgomotele puternice).

 

Tinitusul poate fi ameliorat prin tratament - tratarea cauzelor preexistente poate ajuta și la reducerea sau mascarea altor afecțiuni pentru zgomot, reducand senzația de tinitus.

Cauze

Multe afecțiuni pot cauza sau agrava tinitusul, iar cauza exactă nu poate fi întotdeauna determinată cu exactitate. Cele mai frecvente cauze sunt: ​​pierderea auzului din cauza îmbătrânirii (aproximativ: începându cu vârsta de 60 de ani), expunerea pe termen lung la zgomot puternic, acumularea excesivă de ceară în canalul urechii și modificări ale structurii osoase (de obicei din cauze genetice).

 

Alte cauze mai puțin frecvente includ boala Meniere, probleme ale articulațiilor temporomandibulare, leziuni ale capului sau gâtului, tumori ale nervilor vestibulari, disfuncții ale trompei lui Eustachio, spasme ale mușchilor urechii interne, arteroscleroză, hipertensiune arterială, anomalii capilare, modificări hormonale la femei, boli tiroidiene și efectele anumitor medicamente (inclusiv aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, anumite antibiotice, medicamente antiepileptice, medicamente pentru tumori, diuretice, antidepresive și unele suplimente naturale).

 

O altă cauză a tinitusului poate fi dezvoltarea tumorilor la urechea medie sau nervul auditiv sau nervul vestibular. Tinitusul în aceste cazuri este unilateral, la o singură ureche.

Factori de risc

Oricine poate prezenta tinitus, dar anumiți factori cresc riscul:

Expunerea la zgomot puternic - Deteriorează cilii senzoriali din urechi care transmit sunetul către creier. Categoriile expuse riscului sunt muncitorii în construcții, muzicienii și soldații. Chiar și participarea la un concert zgomotos poate provoca tinitus pe termen scurt. În plus, obiceiul de a asculta muzică la un volum ridicat, chiar și cu căștile, poate afecta auzul și poate provoca leziuni ale nervului auditiv. Expunerea la zgomot puternic afectează de obicei ambele urechi și este asociată cu pierderea selectivă a auzului - cuvintele nu mai pot fi auzite clar.

Vârsta - Pe măsură ce îmbătrânim, numărul de fibre nervoase din ureche va scădea, ceea ce duce la probleme de auz, care sunt de obicei legate de tinitus.

Genul -  Barbații sunt mai predispusi la tinitus.

Fumaul - Fumatorii au un risc mai mare de tinitus.

Probleme cardiovasculare - Bolile care afectează circulația sângelui, cum ar fi hipertensiunea arterială sau stenoza arterială (ateroscleroza), cresc riscul de tinitus.

Complicații:

Efectele pe care le poate avea tinitusul asupra vieți cotidine nu se oprește doar la un zgomot în urechi, acesta mai poate veni ca un declanșator pentru:

  • Senzație de epuizare
  • Stres
  • Insomnii
  • Dificultăți de concentrare
  • Tulburări de memorie
  • Depresie și anxietate

Tipuri de tinitus

Există două tipuri principale de tinitus:

  1. Tinitus subiectiv – reprezentat de zgomotul pe care doar pacientul îl poate auzi
  2. Tinitus obiectiv - Acesta este ceea ce aude medicul în timpul examinării. De exemplu, uneori, tinitusul este similar cu bătăile inimii pe care le auziți în ureche - tinitus pulsatoriu, iar medicul dumneavoastră poate auzi un suflu al inimii în timp ce vă ascultă inima. Acest fenomen este mai frecvent la vârstnici deoarece, fluxul sanguin este mai turbulent în artere, care devin mai rigide odată cu vârsta. Consultați-vă medicul dacă tinitusul a apărut din cauza unei infecții respiratorii (răceli) sau dacă tinitusul nu se ameliorează în decurs de o săptămână. Mergeți la camera de urgență a celui mai apropiat spital dacă tinitusul apare brusc sau inexplicabil, sau dacă este însoțit de pierderea auzului și amețeli. Persistența fluierului, cuplată cu senzația de auz blocat după o leziune a urechii, ar trebui să vă determine să consultați un medic ORL, deoarece poate fi vorba despre puncția timpanului și tratamentul prompt poate rezolva situația fără sechele.

 

Cum poate fi diagnoticat tinitusul?

În primul rând, medicul va verifica dacă dopul de ceară, numit și cerumen, nu blochează canalul urechii. Un specialist ORL va face, de asemenea, o anamneză a stării dumneavoastră de sănătate, a afecțiunilor de care suferiți și a tratamentelor pe care le primiți. Examenul clinic (fizic) include examinarea capului, gâtului și nasului. Testele pot include: teste de auz (audiograma, audiometrie tonală), teste de mișcare (ochi, maxilar, gât, brațe și picioare), ecografie (ecografia Doppler) și imagistică (CT sau RMN).

Cum poate fi tratat tinitusul?

Pentru a trata tinitusul, medicul va determina o afecțiune preexistentă care poate fi legată de simptomele dumneavoastră. Dacă țiuitul din urechi este cauzat de o problemă medicală sau de o boală, medicul dumneavoastră va lua măsuri pentru a vă îmbunătăți auzul și a reduce zgomotul. De exemplu, un specialist vă poate îndepărta ceara, vă poate recomanda un tratament pentru o boală a vaselor de sânge sau vă poate schimba tratamentul curent (care poate fi una dintre cauzele tinitusului).

 

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, utilizarea dispozitivelor anti-zgomot sau a medicamentelor pentru a reduce severitatea simptomelor sau complicațiilor (antidepresive, benzodiazepine). Pentru pierderea auzului este recomandat un implant cohlear, un dispozitiv electronic miniatural care se introduce în ureche pentru a stimula circuitele neuronale.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular