Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Tot ce trebuie să știi despre imagistică avansată

La începuturi, imagistica medicală însemna metode radiologice care ajută la investigațiile medicale. Practic, imagistica este o ramură a fizicii medicale dezvoltată cu ajutorul ingineriei biomedicale - care are o utilitate clinică și medicală științifică. Scopul imagisticii avansate de-a lungul anilor a urmărit obținerea unor metode de investigație care să fie cât mai puțin invazive. Imagistica avansată se referă la colectarea unor date care pot să conducă la diagnosticarea unei boli. Obiectivele imagisticii avansate nu se opresc aici deoarece această ramură a fizicii medicale urmărește dezvăluirea structurilor interne ascunse de piele și de oase pentru tratarea afecțiunii descoperite. În prezent există numeroase tehnice evoluate din punct de vedere tehnologic care ajută medicii în detectarea anumitor afecțiuni și, evident, tratarea acestora.

 

Cum funcționează imagistica avansată?

 

Imagistica avansată contribuie la reprezentarea vizuală a funcției unor organe sau țesuturi și urmărește diagnosticarea și tratarea bolilor. Anomaliile existente pot să fie identificate în urma analizării unor date anatomice și fiziologice. Imagistica medicală, cunoscută și sub numele de radiologie, folosește metode minim invazive pentru a diagnostica afecțiuni.

 

Tipuri de imagistică avansată

 

Imagistica avansată reunește metode minim invazive pentru a diagnostica și pentru a trata bolile din corpul uman, dar și din corpul animalelor. Acest domeniu medical este format dintr-o varietate de tehnici cunoscute sub numele de radiografie, ecografie, tomografie computerizată (CT),  medicină nucleară și imagistică prin rezonanță magnetică.

Subramurile imagisticii avansate sunt reprezentate de radiologia diagnostică și radiologia intervențională, care la rândul lor sunt împărțite în categoriile de mai jos.

Pentru radiologia diagnostică avem următoarele componente: radiologie convențională ce utilizează raze X folosite mai ales în cazul controalelor periodice necesare în momentul angajării, ecografie sau sonografie, radiologie osteo-articulară, radiologie pediatrică, radiologia sistemului nervos și senologie.

În ceea ce privește radiologia intervențională, există două categorii, și anume angiografie care se referă la vasele de sânge și histero-salpingo-grafie - privind aparatul reproducător feminin.

 

Aplicații practice ale imagisticii avansate

 

Chiar dacă termenii utilizați sunt destul de greu de înțeles de către persoanele care nu se află în domeniu, trebuie să știi că imagistica medicală avansată este o tehnică des utilizată de către medici. Spre exemplu, în momentul în care suferim răni și leziuni în urma unui accident de circulație, printr-o scanare cu computer-tomograf medicul poate să descopere ce părți ale corpului au fost afectate, urmând tratarea acestora.

 

Cine poate pune în practică metodele de imagistică?

 

Radiologul este singurul medic specializat care are pregătirea post-universitară corespunzătoare pentru a interpreta imagini medicale. Această practică modernă a radiologiei implică mai mulți specialiști care comunică între ei pentru a pune un diagnostic și pentru a veni cu soluții pentru vindecarea și respectiv recuperarea pacientului. Radiologul este diferit de radiograf, acestea din urmă purtând și numele de tehnician radiologic și având datoria de a folosi tehnologia modernă și diverse tehnici de poziționare pentru a produce imagini medicale ce în final ajung în fața radiologului pentru interpretare.

 

Despre domeniul imagisticii avansate

 

Imagistica medicală avansată este o ramură a medicinei care a cunoscut o extindere rapidă după anii 2000, asta deoarece în acea perioadă a început etapa de evoluție rapidă a tehnologiei computerizate. Pregătirea specialiștilor în imagistică avansată sau a radiologilor nu este deloc una simplă, asta deoarece este nevoie de foarte mulți ani de specializare și perfecționare pentru a ajunge specialist în acest domeniu complex. În Statele Unite ale Americii, precum și în Regatul Unit al Marii Britanii, competiția între medici este acerbă în ceea ce privește ocuparea unor locuri de specialiști în imagistică medicală avansată.

 

Imagistica medicală avansată în România

 

În România există Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală din Români, asociație înființată în anul 1990 prin voința membrilor fondatori, fiind p organizația apolitică, non-guvernamentașă și non-profit. Scopul înființării acestei asociații este pentru dezvoltare științifică și profesională, reunind specialiști și profesioniști din domeniul radiologiei, imagisticii medicale și a radiologiei intervenționale.

Practic, această asociație contribuie la educarea medicilor care sunt în proces de formare și care doresc să urmeze această cale în specializarea lor. Organizația are grijă să fie programate manifestări științifice și, de asemenea, sprijină participarea membrilor la evenimente care se desfășoară în alte țări sau care au loc la inițiativa unor societăți internaționale la care asociația este afiliată.

 

Imagistica medicală este un domeniu complex care evoluează odată cu tehnologia, motiv pentru care medicii tineri sunt interesați de un loc de muncă în acest domeniu. Această ramură a medicinei a permis diagnosticarea mai ușoară a unor afecțiuni și stabilirea unui tratament care să conducă spre vindecare.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular