Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Totul despre infecția cu virusul papiloma uman HPV

Odată începută viața sexuală, riscul de expunere la infecția cu un tip de virus HPV este considerabil mai ridicat. Statisticile spun că aproape toate persoanele active sexual au la un moment dat în viață o infecție de acest tip, dar cei mai mulți scapă fără a avea simptome. Transmiterea virusului uman Papilloma se face prin contact sexual sau prin contact direct pe piele. Pentru a preveni virusul HPV există un vaccin însă, din păcate, în România acesta nu a fost disponibil într-o anumită perioadă, motiv pentru care a crescut numărul de infecții cu acest virus și, de asemenea, numărul de femei care au dezvoltat cancer de col uterin - o afecțiune care se poate dezvolta în urmă infecției cu HPV.

 

Răspunsul sistemului imunitar la infecția cu virusul HPV

 

Un sistem imunitar puternic va reuși să elimine virusul în mod natural din corp. Acest lucru se întâmplă de obicei în aproximativ 2 ani și problemele de sănătate nu apar. Dacă din contră, virusul rămâne în organism, acesta poate să ducă la apariția cancerului de col uterin. În cazul bărbaților, infectarea cu HPV poate să fie asociată cu cancerul de penis, de anus sau chiar și cu cancerul gurii. Odată ce ai depistat infecția cu HPV este important să ai grijă să îți întărești imunitatea printr-o dieta alimentară sănătoasă, un stil de viață în general sănătos și, desigur, prin monitorizarea evoluției bolii.

 

Simptomele infecției cu HPV

 

În majoritatea cazurilor infecția cu HPV este eliminată de sistemul imunitar și nu apar semne sau simptome de îmbolnăvire. Totuși, sunt situații în care acest virus provoacă leziuni cutanate care apar sub formă de negi (veruci) la un interval de timp care diferă de la caz la caz, acesta putând să se măsoare în săptămâni, luni sau chiar ani de la momentul contactului care a provocat infectarea. Negii sunt diferiți în funcție de tulpina de HPV implicată în apariția condiloamelor. Trebuie să ții cont de faptul că dacă virusul este activ în corp și prezinți negi pe corp, contactul altei persoane cu aceștia poate să ducă inclusiv la infectarea ei. În momentul în care ai contact sexual și ești infectat cu HPV este important să folosești protecție, însă trebuie să ții cont de faptul că nici aceasta nu este sigură 100%.

 

Factori de risc care pot să ducă la infectarea cu HPV

 

Unele persoane sunt mai predispuse decât altele la contractarea virusului HPV. Dacă ești o persoană activă sexual și schimbi frecvent partenerii este mult mai probabil să contractezi o infecție HPV, asta deoarece te expui la contact cu un număr mare de persoane. De asemenea, persoanele tinere și adolescenții fac parte din categoria de risc, aceștia fiind predispuși la apariția condiloamelor. Un sistem imunitar slăbit, fie din cauza unui stil de viață nesănătos, fie din cauza anumitor afecțiuni poate să contracteze mult mai repede această infecție, tocmai din cauza slăbiciunilor avute. Nu orice negi care apar pe piele - chiar și în zona genitală - reprezintă un semn clar al infecției cu HPV, așa că ori de câte ori observi modificări pe corp este indicat să consulți medicul pentru un diagnostic exact.

 

Tratamente pentru vindecarea infecției cu HPV

 

În cazul în care sistemul tău imunitar nu reușește să elimine singur într-o anumită perioadă de timp virusul HPV din corp, medicul îți va recomanda următorii pași. Este important să monitorizezi evoluția situației și, de asemenea, să iei orice tratament ți se prescrie. De cele mai multe ori negii sunt tratați la nivel local, adică se utilizează creme și soluții care duc la dispariția în timp a acestora, iar în ceea ce privește eliminarea virusului din organism tot ceea ce se poate face este ca sistemul imunitar să fie ajutat cu diverse substanțe pentru întărirea acestuia în lupta împotriva virusului HPV.

 

Cum se pune diagnosticul de infecție cu HPV

 

Momentul în care te prezinți la medic cu leziuni la nivelul pielii, indiferent că ești bărbat sau femeie, acesta va putea să îți spună dacă ai contractat virusul. În cazul femeilor ginecologii pot să recomande testul Babeș Nicolau care va depista modificări celulare acolo unde este cazul. Un alt test de eficientă atunci când consideră medicul este testul de genotipare HPV care are capacitatea de a recunoaște ADN-ul viral al tulpinilor de HPV, în special a celor înalt oncogene. Biopsia este o procedură pe care medicul o recomandă în cazul în care există bănuiala că boala ar fi determinat apariția celulelor precanceroase sau canceroase.

 

Legătura dintre cancerul de col uterin și HPV

 

Femeile care s-au infectat cu virusul HPV sunt mai expuse riscului de cancer de col uterin, deoarece sistemul imunitar poate să fie afectat și dezvoltă astfel de afecțiuni. Diagnosticul se poate pune numai prin biopsie, iar tratamentul se stabilește în funcție de faza bolii alături de medic.

Vaccinarea împotriva HPV este una dintre cele mai importante metode de prevenire a infectării pe lângă, desigur, un stil de viață sănătos și un număr redus de parteneri sexuali.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular