Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Medical

Varicela sau vărsatul de vânt, prevenție și tratament

Vărsatul de vânt este denumirea din popor a varicelei, o boală infecțioasă ce se transmite foarte rapid și ușor. De cele mai multe ori, în momentul în care o persoană contractează virusul, apare imediat un focar de infecție din cauza transmisibilității facile. Chiar dacă această boală este una specifică copilăriei, nu sunt exceptați nici adulții de la infectare - acest lucru fiind valabil pentru persoanele care au peste 18 ani care fie nu s-au imunizat natural, fie nu s-au vaccinat.

 

Cum se transmite varicela

            Așa cum spuneam încă din introducerea articolului, în cazul varicelei vorbim despre o boală extrem de contagioasă. Virusul care cauzează vărsatul de vânt se numește virusul varicelo-zosterian și este mai frecvent primăvara (la început) sau iarna, atunci când apar majoritatea focarelor de infecție cu varicelă.

            Procentul de contagiozitate este de peste 95% și se manifestă cu precădere la debutul bolii, mai exact în primele 2 zile de la contractarea virusului, înainte de apariția simptomelor. Persoanele bolnave de vărsat de vânt sau de herpes zoster transmit virusul prin contact direct cu o persoană sănătoasă, prin picături minuscule de salivă sau secreții nazale și inclusiv prin aer. Atunci când dialoghezi cu o persoană infectată și ești foarte aproape de ea, șansele de a te îmbolnăvi și tu sunt extrem de ridicate.

 

Simptomele vărsatului de vânt

            Cu siguranță te întrebi cum poți recunoaște varicela și cum o poți diferenția de alte boli precum rubeola sau rujeola. În primul rând, atunci când ai fost contaminat primele simptome sunt cele ale unei răceli: dureri de cap persistente, febră moderată, dureri musculare și rinoree. Diferența cu care vine varicela este reprezentată de erupțiile veziculare, adică pete roșii care în decurs de câteva zile se transformă în vezicule pline cu lichid ce provoacă mâncărimi. Erupția cutanată poate să se manifeste pe tot corpul, iar dacă bubițele sunt atinse și scărpinate pot să lase urme de care nu o să mai poți scăpa.

 

Prevenție - cum eviți contractarea virusului

            Metodele prin care poți evita contaminarea cu virusul ce provoacă vărsatul de vânt sunt cele prin care eviți contactul cu persoanele bolnave. Desigur, acest lucru nu este deloc simplu mai ales dacă persoana respectivă încă nu are simptome și, practic, nu știe că este afectată.

            Un lucru mai sigur pe care poți să îl faci este să te vaccinezi. Dacă ești vaccinat, chiar dacă vei face la un moment dat în viață boala, șansele de a dezvolta o formă severă sunt minime. Dacă dorești să te vaccinezi, trebuie să ceri permisiunea medicului în următoarele cazuri: dacă ai o infecție cu virusul HIV, dacă ești bolnav de cancer sau dacă urmezi un tratament cu steroizi. În aceste situații numai medicul poate să îți recomande vaccinul împotriva varicelei, în așa fel încât să nu apară complicații pe viitor sau efectele adverse să nu fie grave.

 

            Cum tratăm varicela

            Varicela este o boală care permite tratarea simptomelor, în așa fel încât starea ta să fie cât mai bună posibil în perioada în care virusul este activ. E important ca pe durata bolii să consumi lichide pentru a-ți menține organismul hidratat și, de asemenea, să mănânci fructe și legume pentru a-ți asigura aportul necesar de vitamine.

            Pentru erupțiile cutanate ce provoacă mâncărimi supărătoare e bine să utilizezi loțiuni calmante pe care le găsești în farmacii. Copiii sunt mai predispuși să scarpine veziculele și se pot alege cu cicatrici, așa că, mai ales dacă sunt foarte mici, pe timpul nopții ar trebui să poarte mănuși pentru ca unghiile să nu cauzeze adevărate răni.

            În cazul în care medicul consideră necesar, poate recomanda medicamente antivirale persoanelor expuse la forme mai complicate ale bolii, cum ar fi femeile însărcinate, persoane peste 12 ani, persoanelor cu boli de plămâni sau care au diverse afecțiuni ale pielii.

Expunerea la virusul care conduce la apariția varicelei este, de cele mai multe ori, un lucru inevitabil. Mai ales în cazul copiilor care deja merg la grădiniță, focarele de infecție nu prea au cum să îi ocolească atunci când își petrec timpul în compania colegilor. Pentru că simptomele nu apar din prima zi, de cele mai multe ori nici nu se poate constata faptul că o persoană este bolnavă, iar până se izolează poate să contamineze multe persoane cu care intră în contact.

            Este indicat ca odată cu apariția primelor simptome să soliciți sfatul medicului în urma unui consult, în așa fel încât să previi complicațiile și să ameliorezi pe cât posibil simptomele. Nu este indicat să urmezi un tratament fără ca acesta să fie aprobat de doctor, deoarece poți să cauzezi alte probleme, mult mai grave.

            Chiar dacă, mai ales în cazul copiilor, boala nu are consecințe severe, sfatul medicului este esențial pentru a trece prin boală cât mai ușor.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular