Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Pediatrie

Cu se acorda primul ajutor unui bebelus?

Fiecare parinte trebuie sa cunoasca metodele de acordare a primului ajutor pentru un bebelus, dat fiind faptul ca in primii ani de viata, cei mici sunt predispusi la fel si fel de accidente. Incepand de la inecare de exemplu prin inghitirea unor obiecte straine si pana la arsuri sau intoxicatii, cei mici isi pot pierde viata intr-o clipa.

Tocmai din acest motiv, parintii trebuie sa stie sa acorde primul ajutor, iar astfel ar putea salva viata bebelusilor lor in momentele in care acestia se afla in pericol. In astfel de situatii este extrem de important ca parintii sa ramana calmi pentru a putea aplica metodele de prim ajutor pana la sosirea ambulantei.

Ceea ce foarte multi parinti nu stiu este ca, dupa statisticile prezentate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, 45% dintre decesele accidentale ale copiilor au avut loc in casa, iar cele mai importante cauze sunt arsurile, inecul, intoxicarea sau sufocarea.

Ce trebuie sa stie parintii care au copii mici

Asadar, este foarte important ca parintii care au copii mici sa stie cum se efectueaza in mod corect metoda de respiratie gura la gura. Chiar daca pare simplu de facut acest lucru, sa nu uitam totusi ca este o tehnica de prim ajutor, iar daca aceasta nu este aplicata corect, viata bebelusilor se poate sfarsi.

De asemenea, parintii trebuie sa stie cum se face o resuscitare cardio respiratorie in situatia in care copiii se afla intr-o stare de inconstienta. Si aceasta tehnica este extrem de importanta iar parintii trebuie sa stie sa o puna corect in aplicare.

Parintii trebuie sa stie si care sunt primele masuri pe care trebuie sa le ia in considerare in momentul in care copiii lor au febra, si trebuie de asemenea sa stie cum sa trateze arsurile in functie de gradul acestora de severitate.

Pentru parinti este iarasi foarte important sa stie cum trebuie sa procedeze in cazul in care cei mici au suferit o intoxicatie, dar si care sunt pasii de resuscitare in cazul in care copiii au inghitit un obiect strain si se ineaca.

Respiratie gura la gura

Pentru bebelusii care se afla intr-o stare inconstienta si care nu respira, este extrem de importanta o asemenea metoda de prim ajutor. Asadar, mai intai de toate este important ca bebelusul sa fie asezat pe spate pe o suprafata ferma, iar caile respiratorii trebuie sa ii fie libere, dupa care trebuie ridicata barbia. In nici un caz nu se apasa pe portiunea moale de sub barbie pentru a nu-i bloca respiratia.

Inspirati si puneti-va ij jurul gurii si al nasului bebelusului buzele si suflati usor pana in momentul in care se ridica pieptul bebelusului. Apoi este necesar sa va indepartati gura si sa urmariti felul in care i se lasa pieptul, si sa repetati din nou. Daca incercarea nu reuseste, mai faceti o respiratie gura la gura, dar asigurati-va ca bebelusul are caile respiratorii libere.

Verificati semnele vitale, iar daca acestea lipsesc trebuie sa ii faceti masaj cardiac. In aceasta situatie asezati bebelusul pe o suprafata ferma si apoi puneti pe sternul acestuia doua degete la o latime de deget inferior de linia imaginara care uneste mameloanele.

Apoi se comprima sternul cu aproape o treime din diametrul toracelui bebelusului. Efectuati 30 de compresii toracice, si continuati cu doua respiratii artificiale. Nu incetati manevrele de resuscitare pana cand bebelusul respira bine sau pana cand soseste ambulanta.

Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular