Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Pediatrie

Oreionul și complicațiile acestei boli

O boală contagioasă, oreionul poate să apară atât la copii, cât și la adulți. Totuși, este dovedit faptul că oreionul se manifestă cu precădere între 10 și 19 ani, iar în cazurile mai rare apare chiar și în cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani. Pentru a ști cum să ameliorezi simptomele acestei boli, dar și cum să previi apariția acesteia, e indicat să te documentezi și să ceri explicații din partea medicului de familie, în așa fel încât să înveți să îi recunoști simptomele. Complicațiile oreionului sunt numeroase și, din păcate, unele dintre ele sunt destul de grave, așa că, cu cât detectezi mai repede apariția virusului în corp, cu atât șansele de a trece cu bine peste boală sunt mai mari.

 

Virusul oreion, deosebit de contagios

 

            Virusul oreion este cel care duce la apariția bolii, indiferent de vârstă. Odată ajuns în corp, virusul se răspândește cu rapiditate și afectează nasul, gura, urechile, provocând inflamații și dureri. În cazurile mai grave, acest virus poate să ajungă chiar și la creier, cauzând afecțiuni neurologice, dar aici vorbim despre despre situații extreme care apar mai puțin frecvent - dar, desigur, nu sunt de neglijat.

            Din păcate, virusul care duce la apariția oreionului este extrem de transmisibil. Picăturile minuscule de salivă care sunt eliberate în exterior în momentul tusei sau strănutului sunt imediat inspirate de o persoană din apropiere, iar aceasta este o metodă sigură de transmitere a virusului oreion. De asemenea, mai ales în cazul copiilor care își duc mâna la gură sau la nas frecvent, iar apoi ating suprafețele, șansele ca cel mic să contracteze virusul la grădiniță sau la joacă sunt extrem de mari - prin atingerea obiectelor contaminate. Apropierea fizică de orice tip este o altă metodă de transmitere a bolii, precum și mâncatul sau băutul împreună, din același recipient în care, inevitabil, ajung picături de salivă.

            Oreionul poate să fie transmis inclusiv de o persoană care nu are simptome, iar acest lucru îl face și mai greu de evitat. Perioada aproximativă în care virusul este contagios este de 15 zile, așa că în această perioadă este bine să te izolezi, evitând astfel contaminarea persoanelor din jurul tău.

 

Simptomele oreionului la copii și adulți

 

            Simptomele acestei boli pot să difere ca gravitate de la copii la adulți. De cele mai multe ori, cei mici se confruntă cu migrene, febră, lipsa poftei de mâncare și lipsă de energie, precum și o stare generală de rău. La aproximativ 2 zile de la declanșarea oreionului, glandele salivare sunt afectate și ele, se inflamează și conduc la apariția durerilor și a disconfortului. De obicei, inflamațiile apar în partea laterală a feței, dar în cazurile mai grave pot să apară umflături chiar și a glandelor salivare de sub limbă, ceea ce duce la dureri în timpul masticației.

            Debutul oreionului în cazul adulților se face odată cu apariția stărilor febrile. Febra poate să ajungă chiar și la 40 de grade Celsius, dureri de cap persistente, inflamarea ganglionilor limfatici, glande salivare afectate și senzația permanentă de gură uscată cauzată de secreția scăzută de salivă. În cele mai multe cazuri apare o umflătură pe o parte a feței, umflătură ce scade pofta de mâncare din cauza durerilor pe care le cauzează. Inflamația dispare de obicei după aproximativ 10 zile.

            Tratamentul oreionului presupune administrarea de medicamente antiinflamatorii care să amelioreze durerile și medicamente care să țină febra sub control. Pentru a evita răspândirea infecției se recomandă evitarea contactului cu alte persoane, copii și adulți. În cazul în care bănuiești că ai contractat virusul, indiferent de vârstă trebuie să te prezinți la medic pentru a diagnostica boala cu exactitate.

 

            Complicațiile oreionului

           

            Adulții sunt predispuși la complicații atunci când contractează virusul oreion. În unele cazuri pot să fie afectate și alte organe, iar în cazul bărbaților poate să fie afectată producerea testosteronului. Femeile însărcinate care se îmbolnăvesc în primul trimestru sunt predispuse chiar și la avort din cauza acestui virus. Pneumonia, pancreatita sau miocardita sunt alte boli ce pot să apară dacă virusul oreion produce daune majore în corp.

Pentru a preveni aceste complicații și inclusiv contractarea virusului, vaccinul ROR este singura soluție. Administrat în două doze acest vaccin are o eficiență demonstrată de 95%, însă este contraindicat persoanele cu imunitate scăzută, femeilor însărcinate sau celor care vor să dea naștere unui copil în viitorul apropiat sau persoanelor alergice la antibiotice.

            Dacă totuși nu ai putut evita contaminarea și virusul oreion a dus la declanșarea bolii, ascultă sfatul medicului specialist, urmează tratamentul indicat și nu ignora consumul de lichide. Simptomele pot să fie mult ameliorate și vestea bună e că, de cele mai multe, în cazul copiilor oreionul trece fără prea multe complicații.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular