Mergi la conţinutul principal

Bună, sunt medicU
Spune-mi, ce te doare?
Îți pot evalua gratuit starea de sănătate

MedLife s-a alăturat misiunii SanoPass de a promova un stil de viață sănătos. (Vezi detalii aici)

Mircea in Pediatrie

Rubeola, cauze și tratament

Atunci când ești părinte trebuie să fii cu ochii în patru, mai ales dacă ești la primul copil. Fiecare strănut sau nopțile cu febră te țin în priză, alături de copilașul tău. Din fericire, majoritatea bolilor copilăriei trec fără consecințe majore atunci când apelezi la sfatul specialiștilor și când ai situația sub control. Rubeola este una dintre bolile care pot să apară și la adulți, dar cel mai des se manifestă în copilărie. Chiar dacă de cele mai multe ori nu apar simptome agravate, e bine să știi să le recunoști și imediat ce ai sesizat ceva în neregulă să mergi la medicul pediatru pentru indicații.

 

Cum se transmite rubeola

 

            Rubeola este o infecție virală ce se manifestă pe calea aerului. Dacă micuțul tău merge la grădiniță sau în parc și unul dintre prietenii lui are rubeolă, e foarte probabil ca acesta să contracteze virusul. Practic, virusul se transmite prin tuse sau strănut, așadar vorbim despre o boală deosebit de contagioasă și foarte ușor transmisibilă. În cazul în care copilul tău are simptome de răceală sau ți se pare că dă semne că s-ar îmbolnăvi, pentru a-i proteja pe ceilalți e indicat să întrerupi mersul la grădiniță sau la joacă în grup până când acesta își revine.

 

Simptomele rubeolei

 

            Foarte mulți oameni pot chiar să nu aibă simptome atunci când sunt infectați cu virusul ce provoacă rubeola. Dar, de obicei, simptomele prin care recunoști rubeola sunt erupții cutanate sub forma unor bubițe roșii pe tot corpul, ganglioni limfatici umflați și dureroși, iar în cazul adulților poate să apară chiar și disconfort și durere în zona articulațiilor.

 

            Odată ce recunoști aceste simptome, trebuie să mergi cât mai repede la medic, indiferent de vârstă, pentru a-ți recomanda o schemă de tratament care poate să îți amelioreze starea. Chiar dacă rubeola nu se poate tratat cu adevărat și trebuie să aștepți câteva zile în izolare, există soluții pe care ți le propune medicul pentru a ameliora mâncărimile provocate de erupțiile pe piele, dar și durerea - dacă aceasta este prezentă.

 

Vaccinul ROR și rolul acestuia în prevenție

 

            Așa cum menționam mai sus, nu există un tratament care să conducă pur și simplu la stoparea acțiunii rubeolei. Este o boală contagioasă care are nevoie de timp pentru ca simptomele să dispară. Avem la îndemână o singură metodă prin care putem preveni să contractăm virusul, și anume vaccinarea. Vaccinul ROR protejează împotriva a trei boli, așa cum îi spune și numele (acronimul), și anume rujeolă, oreion și rubeolă. Acest vaccin a fost testat vreme îndelungată, iar acum este cea mai sigură și mai eficientă cale prin care te asiguri că nu vei face forme grave ale acestor boli și că nu vor exista complicații.

            Efectele adverse ale vaccinului sunt destul de ușoare, fără consecințe grave și pot să apară după câteva zile de la vaccin. Febra sau înroșirea și inflamarea zonei în care s-a făcut vaccinul sunt reacții absolut normale care nu trebuie să te sperie. În unele cazuri au fost raportate erupții cutanate ușoare în anumite zone ale corpului, asemănătoare cu bubițele roșii ce apar în caz de rubeolă, însă acestea nu sunt infecțioase. Acest efect advers poate să apară după 7-14 zile de la vaccinare, însă dispare relativ repede, în maxim 3 zile de la apariție.

            În cazul copiilor, vaccinul se administrează între 10 și 18 luni. Fiind un vaccin care necesită două doze, a doua doză se administrează de regulă după aproximativ o lună de la prima înțepătură.

 

Când apare rubeola

            De obicei, rubeola apare mai ales în cazul copiilor, atunci când este epidemie. Epidemiile de rubeolă își fac simțită prezența primăvara sau iarna. Vara e mai puțin probabil să fie o epidemie de rubeolă deoarece virusul rubeolic este mai sensibil la căldură, dar e foarte rezistent la frig. Perioada de incubație a virusului rubeolic este de 14-21 de zile, dar simptomele pot să apară la ceva timp după ce a avut loc infecția.

            Vestea bună este că rubeola trece de obicei în 7 zile, chiar și fără tratament. Totuși, atunci când sesizezi apariția simptomelor sau dacă știi că cel mic s-a aflat în contact cu cineva infectat cu virusul rubeolic, e de preferat să consulți medicul pentru a te ajuta să ameliorezi simptomele în timpul cel mai scurt.

            Femeile însărcinate reprezintă o categorie de risc deoarece virusul rubeolic poate să afecteze fătul, așa că supravegherea medicală nu este opțională în astfel de cazuri.

            Rubeola, o boală a copilăriei care, însă, poate să apară chiar și la adulți, poate să fie prevenită cu ajutorul vaccinului ROR. Cu toate acestea, în cazul în care nu ești vaccinat, trebuie să știi să îi recunoști simptomele sau să te ferești de focarele de infecție. Cu cât detectezi mai repede infecția, cu atât vei reuși să treci peste această boală mai repede, indiferent de vârstă.

Etichete:
Map

Scrie-ne Ai o întrebare
sau vrei un pachet personalizat?

Formular