Sanopass

Determinare de anticorpi SARS-CoV-2 (IgM și IgG)

Articol realizat cu sprijinul Clinicii Sante

Începând cu data de 15 mai 2020, te poți testa de anticorpi Sars-Cov-2 în toate Clinicile Sante din România.

Detalii despre analize:

COVID-19 (abreviere din engleză COronaVIrus Disease 2019), de asemenea cunoscut sub numele de sindromul respirator acut 2019-nCoV.

Ce reprezintă testul serologic pentru SARS-CoV-2?

Testul nu detectează virusul, ci anticorpii, adică răspunsul organismului la contactul cu virusul. Pentru testare, se va preleva o probă de sânge venos. Anticorpii IgG și IgM apar în momente diferite. Depinde în primul rând de tipul acestor anticorpi și de sistemul imunitar al fiecărui individ, de aceea este importantă testarea concomitentă a anticorpilor IgM și IgG anti-SARS-CoV-2.

Testul se efectuează prin metoda ELISA, pe echipamente automate.

Sensibilitatea și specificitatea testului sunt >95%.

Când este recomandată testarea serologică pentru COVID-19?

În cazul contactului cu o persoană infectată, dar fără simptome clinice care să indice infecția cu SARS-CoV-2. Se recomandă efectuare testului de anticorpi anti-SARS-CoV-2 în termen de 7 zile și la 14-30 de zile după interacțiunea cu persoana infectată;

Pentru detectarea persoanelor care sunt asimptomatice au cu simptome ușoare;

Pentru evaluarea statusului imunitar și în cadrul anchetelor epidemiologice pentru a evita răspândirea infecției;

Pentru diferențierea între SARS-CoV-2 și alte viroze cu simptome asemănătoare;

Evoluția bolii și interpretarea rezultatelor.

Anticorpii de tip IgM sunt detectabili în serul pacienților începând cu ziua 5-7 de la debutul simptomelor și încep să scadă la 10-14 zile după debutul simptomelor. Anticorpii de tip IgG devin detectabili în ser începând cu zilele 10-14 după debutul simptomelor și persistă, conferind imunitate pe termen lung.

Testul gold standard recomandat pentru diagnosticul unei infecții acute cu SARS-CoV-2, este detecția ARN-ul viral prin RT-PCR. Rezultatele testelor serologice sunt importante în detectarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatice.

Un rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgG și negativ pentru anticorpii IgM,este sugestiv pentru o infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Un rezultat negativ (pentru anticorpii IgM și IgG) nu exclude infecția cu SARS-Cov-2. Detecția anticorpilor specifici anti SARS CoV2 de tip IgM (suportul răspunsului imun primar) vapermite evidențierea infecțiilor acute, însă cu un interval timp de latență (minim 7 zile post infecție). Anticorpii de tip IgG apar la aproximativ 14 zile de la momentul infecției si pot persista o perioada îndelungată.

Un rezultatul pozitiv pentru anticorpii de tip IgM și negativ pentru anticorpii IgG este sugestiv pentru o infecție acută sau un contact recent cu SARS-CoV-2. Un rezultat pozitiv trebuie sa fie interpretat în context clinic și confirmat prin metode superioare. Un rezultat pozitiv ar putea fi determinat și o reacție încrucișată cu virusul respirator sincițial sau cu alte Coronavirusuri.

Principala măsură luată de cele mai multe companii care își reiau activitatea după 15 mai constă în monitorizarea stării de sănătate a angajaților.